Večina od 18 posnetkov na tem albumu je bila v takšni ali drugačni obliki dostopna že prej, a tukaj so 'spolirani' v zaključeno celoto, ki zveni, kot da gre za en sam koncert. Foto:
Večina od 18 posnetkov na tem albumu je bila v takšni ali drugačni obliki dostopna že prej, a tukaj so 'spolirani' v zaključeno celoto, ki zveni, kot da gre za en sam koncert. Foto:

Največje presenečenje pa je vsekakor to, da je album sploh izšel. Poleg neverjetnega števila uradnih bootlegov, ki so jih Pearl Jam izdali v zadnjem desetletju, zares ni videti prave potrebe po novi zbirki koncertnih posnetkov. Ne verjamem, da bi šlo zgolj za željo po dodatnem zaslužku, saj si je zasedba z uporniškim prezirom lažnih vrednot korporativne Amerike in izogibanjem potrošniški miselnosti ustvarila "imidž" pokončnega in poštenega benda. Dejstvo, da je album v razširjeni verziji izšel tudi na vinilu in stane okoli 60 evrov, pa bi najraje zamolčal, ker mi pač ruši koncept recenzije!

Ostanimo pri razlagi, da so grandžerski prvoborci zgolj želeli osrečiti stare fene, ki so povečini že globoko zakoračili v trideseta, štirideseta in jih zaradi družinskih ali poslovnih obveznosti ali pa kar obojega hkrati ne utegnejo videti v živo. Logična razlaga. Še posebej zato, ker album ni nič drugega kot skrajšana različica njihovih koncertov.

Že naslov in ovitek dasta vedeti, da je Live on Ten Legs svojevrstno nadaljevanje njihovega prvega uradnega živega albuma Live on Two Legs iz leta 1998. Nanj so uvrstili posnetke skladb, ki so jih odigrali na različnih koncertih v obdobju med letoma 2003 in 2010.

Poleg Got Some, Unthought Known, Fixer in Just Breathe z aktualnega studijskega albuma Backspacer so tu še vse njihove večje uspešnice; naj omenim zgolj Spin The Black Circle, Jeremy in Alive. Morda nekoliko presentljivo a povsem zasluženo se je med njimi znašla tudi skladba State of Love And Trust s soundtracka filma The Singles.

Pozorni poslušalci in poznavalci njihove diskografije se boste lahko še utrdili v prepričanju, da so velikani ameriškega rocka zadnjih dveh desetletij, tudi v nadaljevanju kariere uspešni pri ohranjanju ravni, ki so ga dosegli v začetnem obdobju. Live on Ten Legs je morda res nepotreben, a v celoti gledano je to dober album, poln odličnih posnetkov, ki v dnevno sobo verno prenesejo razpoloženje in energijo njihovih koncertov. Je tudi ponoven dokaz, da se Eddie Vedder in kompanija na odrih počutijo precej bolje kot v studiih.

Ocena: 4; piše Dušan Jesih