Gaetano Donizetti je skladal izredno hitro in pri tem zagrešil tudi več napak. Tudi opera Hči polka nikakor ni popolna, je pa med bolj znanimi Donizettijevimi operami. Foto:
Gaetano Donizetti je skladal izredno hitro in pri tem zagrešil tudi več napak. Tudi opera Hči polka nikakor ni popolna, je pa med bolj znanimi Donizettijevimi operami. Foto:
Hči polka (Gaetano Donizetti)
Vrhunec opere Hči polka je arija Ah! Mes amis, quel jour de fête! (Ah, Prijatelji moji, kakšen praznični dan!), v kateri je kar devet visokih C.
Hči polka (Gaetano Donizetti)
Donizetti je opero Hči polka napisal za pariško Komično opero, sicer pa je v njegovem opusu več kot 70 opernih del.

Donizettijev opus nikakor ni 'brezhiben'. Donizetti, ki ga skupaj z Rossinijem in Bellinijem pogosto imenujejo za vodilnega skladatelja bel canto opere, je skladal izredno hitro in tako svoja dela zaznamoval z mnogo nepotrebnimi slabimi momenti. Tudi Hči polka, ki jo je radijski program ARS neposredno prenašal iz newyorške Metropolitanske opere, ni brez napak. Muzikologi tako v tem delu, ki ga je Donizetti napisal po selitvi v Pariz, odkrivajo mesta, ki so zelo povprečna in ki učinkujejo razvlečeno in dolgočasno. Vseeno pa velja Hči polka za v marsičem prikupno opero.
Kakšen praznični dan in devet visokih C
Zanimivo je, da so se nad opero Hči polka zelo hitro navdušili prav v New Yorku. Opera, ki so jo prvič uprizorili leta 1940 v pariški Komični operi (Opéra Comique), je newyorško premiero doživela v sezoni 1902/03. Newyorčani v času gradnje Združenih držav Amerike, osvajanja divjega Zahoda in sanjanja o možnostih hitre obogatitve so bili precej podobno občinstvo kot italijansko. Bolj kot iskanje neke 'globočine' v operi, jih je navduševalo uživanje v virtuoznosti pevcev. Tako je bila arija Ah! Mes amis, quel jour de fête! (Ah, Prijatelji moji, kakšen praznični dan!) ena najbolj priljubljenih točk v Metropolitanski in tudi v Manhattanski operi.
'Podaljšek' v milanski Scali
Gre za arijo, ki jo imenujejo tudi poligon za vajo visokega C, ki ga v partituri te arije najdemo kar devetkrat. Tokrat se bo s to preizkušnjo spopadel Juan Diego Flórez. V Peruju rojeni tenorist je sicer prav z interpretacijo te arije leta 2007 povsem prevzel zahtevno občinstvo milanske Scale; evforija po njegovi 'izpeljavi' devetih visokih C-jev je bila popolna in prvič po 74 letih so v Scali imeli 'podaljšek'; ljudstvo je preprosto zahtevalo še eno izvedbo arije Ah! Mes amis, quel jour de fête! Isto se je zgodilo tudi 21. aprila 2008 v Metropolitanski operi v produkciji, za katere prenos se je odločil Radio Slovenija.
Bistvo libreta opere Hči polka so ljubezenski in družinski zapleti okoli dekleta Marie, ki ga je kot zapuščeno dete 'posvojil' 21. regiment francoske vojske. Po mnogo peripetijah sklepanju načrtovanih poročnih zvez in njih prelamljanju zaradi izrekanja prave ljubezni, prikrivanja in razkrivanja družinskega zaledja sirote Marie, zaklinjanja, da se Marie sme poročiti le s katerim od vojakov 21. regimenta, se na koncu razkrije, da je dekle nezakonska hči markize Berkenfeldske in da izbranec njenega srca koraka na čelu 21. regimenta. Družina, premoženje in ljubezen ... vse troje je pridobljeno in vnaprej zagotovljeno, sreča je popolna in poje se pesem o čudovitem prazniku.
Spodaj si lahko ogledate arijo Ah! Mes amis, quel jour de fête! v izvedbi Juana Diega Flóreza.