Bogatajev portret Franeta Milčinskega - Ježka (1914-1988). Foto: Cankarjev dom/Janez Bogataj
Bogatajev portret Franeta Milčinskega - Ježka (1914-1988). Foto: Cankarjev dom/Janez Bogataj
Dane Zajc
Dane Zajc (1929-2005) skozi Bogatajev objektiv. Foto: Cankarjev dom/Janez Bogataj
Branka Jurca
Med Bogatajevimi portretiranci se je znašla tudi priljubljena mladinska pisateljica Branka Jurca (1914-1999). Foto: Cankarjev dom/Janez Bogataj

Razstava Bogatajevih fotografij Pogled s četrtstoletno patino - Portreti slovenskih pisateljev je na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma. Na razstavi se priznani fotograf predstavlja s portreti slovenskih pisateljev, ki so nastajali pred 25 leti v črno-beli tehniki. Med njimi so Ivan Mrak, Matej Bor, Peter Božič, Niko Grafenauer, Andrej Hieng, Anton Ingolič, Mila Kačič, Kajetan Kovič, Miško Kranjec, Drago Jančar in drugi.



Ifigenija Simonović odkrije Bogatajevo zbirko
Besedilo za razstavno zgibanko Pogled s četrtstoletno patino - Portreti slovenskih pisateljev in tudi širše legende o pisateljih na razstavi je prispevala Ifigenija Simonović, ki je dragoceno arhivsko zbirko odkrila, ko je Bogataja prosila za portret Vitomila Zupana (Simonovićeva je urednica Zupanove posthumne pesniške zbirke Pesmi s "prostosti", ki je izšla lani, op. p.). "Saj to je prava časovna kapsula! Poglej te obraze! Živo zrejo iz polpretekle davnine, ko je bilo še vse drugače. O čem premišljujejo? Kaj pravijo? Nekateri so pozabljeni, nekateri komaj držijo nos nad gladino, nekateri še vedno mešajo štrene! Poglej njihove sobe, njihovo obleko! Njihovo držo! Ti ljudje so "krona" slovenstva tistega časa!" piše Simonovićeva.

Ko spregovorijo glasovi portretirancev
Z Janezom Bogatajem sta fotografijam dodala glasove portretirancev, citati so izbrani bolj ali manj naključno. Jemala sta jih iz besedil, ki so nastala čim bliže času posnetka. "Če razstavo Bogatajevih portretov dojamemo kot celoto, potem morda lahko zaznamo slovensko kulturno ozračje v zadnjem desetletju pred osamosvojitvijo. Fotograf je ohranil trenutke. Mi se oziramo: brez gneva, seveda, le z oddihom in s sočutnim razumevanjem," sklene avtorica besedila.