Foto:
Foto:

Kolonija letos gosti 13 domačih in tujih slikarjev in slikark, katerih dela, nastala v času kolonije, bodo predstavljena na priložnostni prodajni razstavi. Obsežnejša predstavitev del udeležencev kolonije pa sledi 3. decembra, ko bo v galeriji Medija v Zagorju vrata odprla glavna razstava.

Glavna razstava dva meseca prej
Glavna razstava se bo letos sploh prvič začela 3. decembra, na dan odprtih vrat slovenske kulture. Prejšnja leta so dela udeležencev slikarske kolonije v avli kulturnega centra Delavski dom Zagorje zaživela šele 8. februarja, ko Slovenci praznujemo kulturni praznik. Nova bo tudi lokacija razstave. Letos bo prvič potekala v galeriji Medija.

Ponosni na udeležbo predstavnic nežnejšega spola
Po besedah direktorja kulturnega centra Delavski dom v Zagorju Rudija Medveda skušajo prireditelji kolonijo približati širši javnosti, zato bodo pripravili poseben večer s slikarji. Medved je ponosen tudi na to, da je organizatorjem letos prvič uspelo privabiti kar 5 slikark, kar je v skupinici 13 udeležencev zaradi tradicionalne slabe zastopanosti žensk v vrstah umetnikov velik uspeh.

Na poti po Sloveniji
Zadnja v vrsti novosti, s katerimi želijo prireditelji kolonijo, ki letos poteka že 42., in delo njenih udeležencev približati širši javnosti, pa je potovanje glavne razstave po slovenskih krajih. Udeleženci letošnje kolonije so Metod Bohinc, Metka Erzar, Milena Gregorčič, Svetlana Jakimovska Rodič, Franc Mesarič, Vida Slivniker, Teodorče Atanasov, Narcis Kantardžić, Igor Rehar, Uroš Weinberger, Vinko Železnikar (vsi iz Slovenije), ter Ana Mazoy iz Španije in Hrvat Martin Bizjak.

Pobudo za ustanovitev kolonije je podal slikar Tone Leskovšek, prviča pa je zaživela leta 1964.