Razstavo v Galeriji Simulaker lahko ujamete do 20. avgusta. Foto: John Edmonds/Galerija Simulaker
Razstavo v Galeriji Simulaker lahko ujamete do 20. avgusta. Foto: John Edmonds/Galerija Simulaker
Biba Košmerl
Umetnica se predstavlja z izbranim naborom del, ki osvetljujejo in izpostavljajo pomembne estetske ter vsebinske prvine, hkrati pa se v številnih kombinacijah pojavljajo v njenem širšem opusu. Foto: Spletna stran umetnice

Na razstavi Zelo poseben splošni pregled - A Very Specific General Overview, ki bo na ogled do 20. avgusta, se magistra ameriške Yale School of Art predstavlja z izbranim naborom del, ki obiskovalca popeljejo po zadnjih dveh letih njenega grafičnega ustvarjanja. Razstavljena dela po besedah kustosinje Žive Kleindienst osvetljujejo in izpostavljajo pomembne estetske ter vsebinske prvine, hkrati pa se v številnih kombinacijah pojavljajo v ustvarjalkinem širšem opusu.

Oblikovanje z unikatnim pečatom oblikovalčeve osebnosti
"Mali, skoraj neopazni detajli, motnje, prekinitve in spremembe, razmerje med osredotočenostjo in dolgočasjem, včasih nesmislom, so elementi in vplivi, ki so v mojem delu nadvse pomembni. Vsemu temu dodamo nekaj humorja in igrivosti; humor ni vedno humoren in igrivost včasih nadomesti upornost," o svojem delu pravi Biba Košmerl. Prepričana je, da vsi oblikovalci v svoje delo vnašajo tudi svojo osebnost z unikatnimi značilnostmi. "Se naša osebnost kaže skozi način, na katerega s krožnika zajemamo hrano? Nekateri začnejo s strani in se pomikajo proti centru, nekateri od spodaj navzgor, spet drugi naključno. Se torej način, kako jemo, odraža v našem vsakdanjem življenju in v oblikovanju? Se morda zrcali skozi način, kako izbiramo oblačila in pohištvo ali kako govorimo z našimi najbližjimi," se sprašuje.

Biba Košmerl se je rodila leta 1990 v Novem mestu in leta 2014 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije. Dve leti pozneje je končala magistrski študij na Yale University, smer grafično oblikovanje. Dela grafične oblikovalke, ki je bila tudi likovna urednica študentskega časopisa Tribuna, so med drugim razstavljali v Galeriji Photon in v Narodni galeriji na razstavi Oko za Oko. Objavljena so bila tudi v reviji Voight Kampff, Billund Lufthavn (del skupine, ki je zmagala na natečaju za oblikovanje letalskih vozovnic) na Danskem, uvrščena v ožji izbor Emzinove Fotografije, na razstavo Dizajn Tribune v galeriji G12 Hubu v Beogradu, na ogled pa še v Kinu Šiška, v okviru Bienala neodvisnih v Ljubljani, Photodays v Rovinju. Leta 2014 je prejela TDC Certificate of Typographic Exelence.