Baročne obline in orjaške dimenzije so zaščitni znaki kipov Fernanda Botera. Foto: EPA
Baročne obline in orjaške dimenzije so zaščitni znaki kipov Fernanda Botera. Foto: EPA
Tik pred iztekom 2. tisočletja je Botero v Firencah razstavil približno 30 kipov zelo debelih žensk, kot je kolekcijo poimenoval umetnik. Foto: EPA

Projekt je rezultat dogovora med berlinskim županom Klausom Wowereitom in kolumbijsko ambasadorko v Nemčiji Victoriano Mejio-Marulando. Kolumbijski slikar in kipar Botero bo tako junija 2006 na berlinskih cestah in trgih predstavil 5 novih skulptur, ki jih bo oblikoval posebej za svetovno nogometno prvenstvo.

20-krat po eno tono
Vsi objekti tehtajo med 600 kilogrami in eno tono, stroški za njihov prevoz, zavarovanje in postavitev razstave pa naj bi dosegli kar 600.000 evrov. Po dogovoru med županom Berlina in kolumbijsko veleposlanico naj bi stroške postavitve pokrili z donacijami sponzorjev. Razstava naj bi bila na ogled vse poletje naslednjega leta.

Okrasje svetovnih prestolnic
Fernando Botero si je prepoznavnost v svetu sodobne umetnosti uspel zgraditi prav po zaslugi svojih orjaških kipov, katerim vedno nadene baročno zaobljene obline. Boterove kipe najdemo skoraj v številnih pomembnih prestolnicah, na Elizejskih poljanah v Parizu, na aveniji Park v New Yorku, na letališču v Firencah, največ pa jih je rapostavljenih po umetnikovem rojstnem mestu Medellinu.

Botero se je uveljavil tudi kot slikar. Čeprav je njegov likovni izraz izrazito klasičen, je Fernando Botero zaradi obdelave zanimivih motivov cenjen tudi v srenji slikarjev.