Thatcherjeva je bila privrženka dobesedno interpretirane mode: ker je bila predstavnica torijskega političnega štaba, se je najpogosteje oblekla od glave do peta v njihovo barvo, modro. Foto: Reuters
Thatcherjeva je bila privrženka dobesedno interpretirane mode: ker je bila predstavnica torijskega političnega štaba, se je najpogosteje oblekla od glave do peta v njihovo barvo, modro. Foto: Reuters
Margaret Thatcher
Če je večno enaka pričeska predstavljala "trdo" stran Thatcherjeve, pa je imela dovolj občutka, da se v moškem svetu politike skoraj nikoli ni pojavila v hlačnih kostumih. Svoje bluze je še posebej rada popestrila s pentljami. Foto: AP
Margaret Thatcher leta 1970
Poleg oblačil in nakita bodo kupci lahko kupili tudi podpisane kopije njenih najslavnejših govorov, pa tudi pohištvo in porcelan iz njenega doma. Med oblačili največ zanimanja vzbujata modra obleka in plašč, ki ga je voditeljica konservativcev leta 1986 nosila med vožnjo s tankom. Pri Christie pričakujejo, da bo veliko zanimanje vladalo tudi za nakit in torbice, ki so se vpisale v zgodovino. Foto: AP

Konservativna političarka je slovela (tudi) po svojih brezmadežnih dvodelnih kostimih, oblekah, torbicah in perlah, ki so z leti postali sinonim za njeno javno podobo. Vse to gre naslednji mesec pod dražbeno kladivo pri londonski izpostavi dražbene hiše Christie's.

Muzej Victoria & Albert, največji muzej dekorativne umetnosti in oblikovanja na svetu, modo seveda šteje v svojo tematsko domeno: v zadnjem času so pripravili več odmevnih razstav oblačil, med katerimi je še posebej izstopala tista, ki so jo posvetili bogati zakladnici oprav "kameleona rocka" Davida Bowieja.


Prevod: oblačila niso dovolj lepa

Toda predstavnik muzeja je v tem tednu za medije sporočil, da je ustanova "vljudno zavrnila ponudbo garderobe baronice Thatcherjeve", češ da se jim zdi, da bi ti "artefakti britanske politične zgodovine bolj sodili v kako zbirko, ki bi se osredotočala na njihov zgodovinski pomen".

"Muzej se posveča dokumentiranju mode in njegov prijateljski pristop se osredotoča na pridobivanje primerkov izjemne estetske ali obrtniške vrednosti," so zapisali.

Podrobnosti v zvezi z dražbo še niso bile objavljene, odločeno pa je, da se bo zaslužek razdelil med otroke in vnuke pokojne političarke. Vrednost celotne zbirke ocenjuje na pol milijona funtov, v njej pa je tudi slavna črna obleka, ki je bila narejena za Margaretino zabavo ob 70. rojstnem dnevu. "Lastnino prodajamo v imenu dedičev baronice Thatcherjeve, v skladu z dogovori, ki so bili sprejeti po njeni smrti leta 2013," je potrdila dražbena hiša Christie's.

Ista dražbena hiša je del baroničine garderobe že leta 2012 prodala anonimnemu kupcu v Južno Korejo, takrat je šlo predvsem za kose iz prvih let njenega političnega vzpona, iz časov, ko si je prislužila nelaskavi vzdevek "tatica mleka" ("milk santcher").

Velika porcija zarečenega kruha
A s tem zgodbe še ni konec. Po objavi zgornje vesti v britanskih medijih so se jezno odzvali tako nekateri torijski poslanci kot njihovi podporniki in pozvali, da je treba predmete rešiti, preden se jih proda na vse konce sveta, pa ne samo konservativci: odločitev muzeja je okarala tudi kultna modna oblikovalka Vivienne Westwood. Za The Daily Telegraph je izjavila, da sicer ni bila "oboževalka" pokojne državnice, nato pa dodala: "Vsekakor je bila najbolje oblečena ženska svojega časa. Imela je izvrsten okus. Lepo bi bilo, če bi pri V & A razstavili njene obleke."

"Muzej še ni dobil formalne ponudbe nakupa, zato je še ni mogel predložiti delničarjem in vodstvu," so nato komentirali pri V & A.

"V & A je institucija v neprestanem razvoju in če bi ponudbo dobili danes, bi bilo čisto mogoče, da bi se pogovor obrnil v drugo smer. Hvaležni smo za javno debato o tem, kako nabiramo in razstavljamo svojo zbirko za kar najširše občinstvo."