Tokratna razstava je druga iz niza treh razstav v okviru projekta, s katerim se poklanjajo dvema umetnikovima jubilejema - Mario Palli bo letos namreč dopolnil 70 let, obenem pa se bodo poklonili še 50-letnici njegovega likovnega ustvarjanja. Foto: Pilonova galerija
Tokratna razstava je druga iz niza treh razstav v okviru projekta, s katerim se poklanjajo dvema umetnikovima jubilejema - Mario Palli bo letos namreč dopolnil 70 let, obenem pa se bodo poklonili še 50-letnici njegovega likovnega ustvarjanja. Foto: Pilonova galerija

Tokratna razstava je druga iz niza treh razstav v okviru projekta, ki je povezal tri galerije iz slovenskega in italijanskega obmejnega prostora, in sicer Mestno galerijo Nova Gorica, Pilonovo galerijo Ajdovščina in Deželno galerijo za sodobno umetnost Luigija Spazzapana v Gradišču ob Soči.

Papir tudi kot sredstvo izražanja
V Pilonovi galeriji pod naslovom Izbrisani odtisi, papir razstavljajo dela, ki so nastala med letoma 1980 in 1990. Gre za obdobje, ko se je umetnik približal papirju. Tehnični postopek je izpopolnil na svojstven način, papir sam pa mu ni pomenil zgolj nosilca likovnega dela, temveč tudi sredstvo izražanja. Navdušile in navdahnile so ga namreč možnosti, ki jih ponuja ta material, so zapisali v galeriji.

Umetnostni zgodovinar Jure Mikuž pa je ob razstavi zapisal, da umetnikov ustvarjalni in miselni svet ne pripada samo zahodni likovni, slogovni in filozofski tradiciji, ampak je popolnejši, univerzalen. Zdi se soroden spoštljivemu čaščenju tušev, pigmentov, risarskih, slikarskih in drugih pripomočkov ter posebni pazljivosti pri pripravi nosilcev, kot so ročno izdelani papirji in platna, kakršna od nekdaj poznajo na Daljnem vzhodu, zlasti na Kitajskem in Japonskem.

Dialog med nosilcem in delom
Z dodajanjem različnih elementov in barvnih pigmentov med nastajanjem papirja se njegova struktura spreminja, pridruži se igra s plastenjem in prosojnostjo, kar od ustvarjalca zahteva prilagajanje naravnemu procesu, saj vlakno vse do konca ostaja nepredvidljivo. V drugi fazi ustvarjanja se umetnik posveti obdelavi papirja - vanj vstavlja geometrijske elemente, odtise, v svež papir vrezuje z grafitom. Lahko bi dejali, da gre za dialog med nosilcem in delom, zato ta poseg v in na papir odstira ključen in bolj oseben odnos.

Dva hkratna umetnikova jubileja
S tem projektom se poklanjajo dvema umetnikovima jubilejema - Palli bo letos namreč dopolnil 70 let, obenem pa se bodo poklonili še 50-letnici njegovega likovnega ustvarjanja. Celovito predstavitev njegovega ustvarjanja bo zaokrožila slikarska razstava z naslovom Oksimoron v Gradišču ob Soči, ki bo na ogled med 22. aprilom in 29. majem.

Sicer pa je Mario Palli, ki je po materini strani Tolminec, leta 1965 diplomiral na Državnem umetnostnem zavodu v Benetkah na oddelku za freskantsko slikarstvo, od leta 1967 pa je poučeval risanje in slikarstvo na umetnostnih šolah v Gorici, Bariju in Trstu. V preteklosti je sodeloval na številnih pomembnih mednarodnih grafičnih razstavah, bienalih in trienalih ter prejel številne nagrade in priznanja. V Sloveniji razstavlja od konca 70. let preteklega stoletja, v Pilonovi galeriji se tokrat samostojno predstavlja drugič.

Razstavo Izbrisani odtisi, papir v Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo odprli drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 17. aprila.