Kaj nameravajo predstaviti Združeni arabski emirati na beneškem bienalu, še ni znano, ve se le, da ne bo finančnih omejitev. Foto: EPA
Kaj nameravajo predstaviti Združeni arabski emirati na beneškem bienalu, še ni znano, ve se le, da ne bo finančnih omejitev. Foto: EPA

Po gradnji novih finančnih centrov so se države v Zalivu odločile, da morajo nase opozoriti tudi prek umetnosti in kulture. V Dohi, glavnem mestu Katarja, so v ponedeljek odprli velik Muzej islamske umetnosti z eno največjih zbirk islamske umetnosti.

Na odprtju so bili tudi mnogi vodilni na svetovnem umetniškem prizorišču, od direktorja londonske galerije Tate Nicholasa Serota do Jeff aKoonsa in Damiena Hirsta. Arhitekt muzeja je sicer Im Pei, ki je med drugim naredil tudi Rock'n' Roll Hall of Fame v Clevelandu in stolp Kitajske banke v Hongkongu.

Prav tako so se za podoben podvig odločili v Združenih arabskih emiratih, saj na otoku Sadijat gradijo Guggenheimov muzej z arhitektom Frankom Gehryjem (ki je zgradil tudi tistega v Bilbau), pa tudi center uprizoritvenih umetnosti po projektu Zahe Hadid, ki je sicer gostovala tudi na letošnjem beneškem arhitekturnem bienalu.

Kot še poroča Guardian, želijo Emirati zdaj pokazati, da lahko umetnost tudi producirajo, in ne le predstavljajo. Kdo naj bi prišel v Benetke, še ni znano, vsekakor pa ne bodo skoparili s finančim vložkom.

B. K.