Hollywoodska zvezdnica Hilary Swank, kot jo je v objektiv leta 2004 ujel Norman Jean Roy. Foto: Condé Nast
Hollywoodska zvezdnica Hilary Swank, kot jo je v objektiv leta 2004 ujel Norman Jean Roy. Foto: Condé Nast

Nekaj portretov slavnih je zdaj mogoče videti na razstavi Portreti Vanity Fair: Fotografije 1913-2008, ki je na ogled v Kraljevem muzeju Ontaria v Torontu.

V reviji so bili, denimo, objavljeni portreti slikarja Clauda Moneta, pustolovke Amelie Earheart, pisatelja Arthurja Millerja in popzvezdnice Madonne, pa tudi hollywoodskih zvezd, kot so Charlie Chaplin, Greta Garbo, Katherine Hepburn, Demi Moore, Tom Cruise, Julia Roberts in drugi.

V Torontu jih je razstavljenih 150 in so dela zvezdniških fotografov, ki se uvrščajo med najboljše vseh časov - Edwarda Steichena, Mana Raya, Helmuta Newtona, Herba Rittsa in Annie Lebovitz.

(Pop)kulturna zibelka ustvarjalne fotografije
Revijo Vanity Fair je leta 1913 - v času, ko se je začel modernizem, ko se je razcvetel džez in je ameriška javnost prvič spoznala avantgardno umetnost - ustanovil založnik Conde Nast. Revija je že od začetka hodila z roko v roki z živahno sodobno kulturo: spremljala jo je in hkrati povzdigovala znanilce sprememb in novosti v umetnosti.
Zgodnje obdobje revije je trajalo do leta 1936, ko so slabe gospodarske razmere pripeljale do njene ukinitve. Vse dotlej je Vanity Fair ostal v stiku s časom, pisali so o delu sodobnih umetnikov, kot je bil Picasso, izdajali eseje novih literarnih talentov, kakršen je bil DH Lawrence in ustoličili žanr zvezdniških portretov z deli fotografov, kot sta bila Man Ray in Cecil Beaton.

Vanity Fair je počival skoraj pol stoletja, a v začetku 80. let je njegova zvezda spet vzšla, saj je bil ta čas nekakšen odsev džezovske dobe 20., a z novim svetovljanskim duhom. Revija, ki je oživela leta 1983, je kmalu spet postala ena najvplivnejših onstran Atlantika, sinonim za kulturo, okus, vpliv in osebnost. Še vedno pa vzdržujejo vlogo zibelke ustvarjalne fotografije.
Razstava v Torontu, ki so jo v muzeju pripravili v sodelovanju z Nacionalno galerijo portretov v Londonu, bo odprta do 3. januarja.

V fotogaleriji vam na ogled ponujamo nekaj utrinkov z razstave.