Banksy s palestinske strani nudi lepši razgled. Foto:
Banksy s palestinske strani nudi lepši razgled. Foto:
Varnostni zid v bližini Jeruzalema. Foto: EPA

Banksy, ki se sam nerad predstavlja v javnosti, in velja za neke vrste 'umetnika gverile', je na betonskem zidu, ki ga gradi Izrael, med drugim naslikal rešetke, luknjo v zidu, skozi katero se vidi idilična plaža, in del zidu spremenil v dnevno sobo.

Ustvarjanje so spremljali streli

Vabimo vas tudi k ogledu zgodbe Bližnjevzhodni mirovni proces.
Umetnik, ki je postal znan s takimi akcijami, se je pri tem izpostavil tudi nevarnosti, saj je njegova predstavnica medijem že potrdila, da so pripadniki izraelskih varnostnih sil, ko so ga videli, v opozorilo streljali v zrak. Kljub temu pa ga to ni odvrnilo od njegove namere in ustvaril je devet slik, ki s pridihom satire prikazujejo pogled na 'drugo stran'.

Ograda zagotavlja varnost?
Izraelske oblasti trdijo, da je zid, ki meri okoli 680 kilometrov in ga še vedno gradijo, nujno potreben za zaščito njihove države pred samomorilskimi napadalci in drugimi oblikami terorizma, večina pa ga označuje za nedopustno potezo izraelske vlade. Med drugimi gradnji, kot poudarja na svoji spletni strani tudi Banksy, nasprotujejo tudi Združeni narodi, Meddržavno sodišče pa jo je označilo za nasprotujočo mednarodnemu pravu.