V Zagrebu na prostem od leta 2006 dalje stoji spomenik zamišljenega Tesle, delo Ivana Meštrovića. Foto: Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost
V Zagrebu na prostem od leta 2006 dalje stoji spomenik zamišljenega Tesle, delo Ivana Meštrovića. Foto: Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost

Združenje Nikola Tesla - Genij za prihodnost bo v nedeljo podelilo tudi nagrade za poznavanje fizike in Teslovega dela, inovativni in uporabni izdelek ter projekt nadaljevanja Teslovega dela.

Na razstavi v okviru festivala Tesla & Friends so na ogled umetnine, uporabni predmeti ter inovacije hrvaških in mednarodnih avtorjev, navdihnjene s Teslovim udejstvovanjem.

Ne samo teorija
Obiskovalci bodo na razstavi lahko dobili vpogled v življenjsko pot Nikole Tesle (1856-1943), njegove izume in številne knjige. V zagrebškem Tehničnem muzeju bosta danes potekala predavanje o Tesli in demonstracija njegovih eksperimentov.

Tesla se je 10. julija 1856 rodil v Liki v takratni Avstro-Ogrski (danes Hrvaška), umrl pa v New Yorku. V življenju je patentiral več kot 700 izumov. Številni njegovi izumi so temelj sodobne uporabe električne energije. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje po načelu izmeničnega električnega toka. Čeprav večina njegovih patentov pokriva področje elektrike, pa je deloval tudi na številnih drugih: znamenita izuma sta, denimo, tudi Teslovo navitje in turbina brez lopatic.