Glasbena kariera Johna Cala se je začela v glasbeni šoli, kjer se je kot otrok učil igranja viole. To glasbilo ga še danes spremlja povsod. Foto: EPA
Glasbena kariera Johna Cala se je začela v glasbeni šoli, kjer se je kot otrok učil igranja viole. To glasbilo ga še danes spremlja povsod. Foto: EPA
Velvet Underground
Johna Cala največ ljudi pozna kot soustanovitelja skupine Velvet Underground.

66-letni John Cale, ki se je rodil v mestecu Garnant v južnem Walesu in čigar prvi jezik je bil ravno valižanski, bo za beneški bienale pripravil novo avdio-vizualno delo, k projektu pa bo povabil več likovnih umetnikov, filmarjev in pesnikov. Kot poroča BBC, bo delo izražalo Calov osebni odnos do valižanskega jezika, tematiziralo pa bo tudi različna vprašanja medčloveške komunikacije. Cale pravi, da bo beneški projekt odlična priložnost za to, da se v umetniškem delu sooči z določenimi vidiki "eksorcizma mešanih medijev", ki ga že dolgo zanimajo. Ob objavi novice, da je izbran za valižanskega predstavnika na beneškem bienalu, je Cale dejal: "Bil sem zelo presenečen in počaščen, ko so me vprašali, ali bi sodeloval pri valižanski predstavitvi na beneškem likovnem bienalu 2009, in ta izziv sem navdušeno sprejel."

Cala podpira tudi valižanska vlada
Kurator beneškega paviljona, ki ga najdemo v nekdanji pivovarni na beneškem otoku Giudecca, je Bruce Haines. Haines je v pojasnilu, zakaj so izbrali ravno Cala, povedal, da Calovo delo že vse od šestdesetih let izraža poglobljeno avtorjevo ukvarjanje z estetskimi vprašanji. Zato je bilo njegovo delo tudi navdih mnogim drugim umetnikom in prav zato je Cale tudi vzornik mnogih ustvarjalcev, četudi nikoli ni užil velikega komercialnega uspeha. Podporo Calovi predstavitvi v Benetkah je izrazil tudi valižanski minister za dediščino Alun Ffred Jones: "John Cale je bard v najširšem pomenu te besede - je umetniški obrtnik, čigar delo je močno vkoreninjeno v valižansko kulturno zgodovino. Zanimivo bo videti, kako se bo ta umetnost odrezala na tako pomembni mednarodni platformi."

Mnogo sodelavcev Johna Cala
John Cale je akademsko izobraženi glasbenik, ki se je v ZDA, kjer je ustanovil skupino Velvet Underground, znašel po zaslugi slovitega skladatelja Aarona Coplanda. Njegova glasba sicer nikoli ni popolnoma sledila maniri klasične glasbe, ampak se je spogledovala z vedno novimi žanri. V svoji karieri je Cale tako med drugim sodeloval s skupinami The Stooges, Happy Mondays, Manic Street Preachers, z glasbeniki Brianom Enom, Patti Smith in Terryjem Rileyjem, zapel je s Siouxsie Sioux, s Suzanne Vega pa je posnel govorjeni duet, ki je povzemal poezijo Arthurja Rimbauda. Sicer pa se Cale trenutno menda ukvarja z dvema glasbenima projektoma. Na novem albumu londonske psihedelične skupine The Shortwave Set bo zaigral na violo, produciral pa bo tudi drugi album ameriške skupine Ambulance Ltd.