Skrivne arhive v današnji obliki je ustanovil papež Pavel V. leta 1612. V njih naj bi bilo več kot 80 kilometrov polic, na katerih je shranjenih 35 tisoč zgodovinskih besedil in dokumentov, med njimi tudi pismo angleškega parlamenta papežu glede porok in ločitev kralja Henrika VIII. (na sliki). Foto: EPA
Skrivne arhive v današnji obliki je ustanovil papež Pavel V. leta 1612. V njih naj bi bilo več kot 80 kilometrov polic, na katerih je shranjenih 35 tisoč zgodovinskih besedil in dokumentov, med njimi tudi pismo angleškega parlamenta papežu glede porok in ločitev kralja Henrika VIII. (na sliki). Foto: EPA
Lani je Vatikan dovolil založniški hiši izdati bogato ilustrirano knjigo o skrivnih arhivih, predvsem z namenom, da bi razblinil mitologijo in skrivnostnost, ki so jo okoli arhivov ustvarile priljubljene knjige kot so Angeli in demoni Dana Browna.
Lani je Vatikan dovolil založniški hiši izdati bogato ilustrirano knjigo o skrivnih arhivih, predvsem z namenom, da bi razblinil mitologijo in skrivnostnost, ki so jo okoli arhivov ustvarile priljubljene knjige kot so Angeli in demoni Dana Browna. Foto: EPA
Izbor iz vatikanskih skrivnih arhivov, v katerih so tudi več kot tisoč let stari dokumenti, bo od februarja do septembra 2012 na ogled v Kapitolskih muzejih v Rimu (na sliki).
Izbor iz vatikanskih skrivnih arhivov, v katerih so tudi več kot tisoč let stari dokumenti, bo od februarja do septembra 2012 na ogled v Kapitolskih muzejih v Rimu (na sliki). Foto: EPA

Razstavljeni zapisi so del zbirke več deset tisoč dokumentov, ožigosanih z oznako Archivio Segreto Vaticano, ki jih hranijo skrbno varovani zgradbi skritih arhivov za baziliko svetega Petra.

Prvič iz arhiva v javnost
Razstava z naslovom Lux in Arcana – razkriti vatikanski skrivni arhivi v rimskih Kapitolskih muzejih bo odprta ob štiristoletnici skrivnih arhivov, ki jih je ustanovil papež Pavel V. in so bili zaprti do leta 1881, ko so si jih prvič lahko ogledali raziskovalci.

O razstavi, na kateri bo med drugim mogoče videti tudi rokopis iz 11. stoletja o papežu Gregorju VII. in dopisovanje angleškega parlamenta in papeža o razveljavitvi zakona kralja Henrika VIII. iz leta 1530, je na novinarski konferenci spregovoril vatikanski arhivar in knjižničar kardinal Raffaele Farina: "Prvič bodo Vatikan zapustili starodavni papeški dokumenti in pisma, ki zadevajo pomembne vidike življenja Cerkve v svetu."

Vloga skrivnih arhivov skozi stoletja
"Med milijoni dokumentov, shranjenih v vatikanskih skrivnih arhivih, smo jih izbrali približno sto, ki ponazarjajo kompleksnost arhiva," je na tiskovni konferenci povedal škof Pagano in dodal, da bo razstava "prvič širši javnosti ponudila priložnost, da si ogledajo papeževe arhive in razumejo vlogo, ki so jih skozi stoletja odigrali v službi Svetega sedeža in sveta kulture z ohranjanjem in posredovanjem zavidanja vredne cerkvene dediščine znanja".

Med dokumenti, ki jih bodo razstavili, je veliko pozornosti pritegnili pergament z rdečimi pečati več kot osemdesetih angleških lordov, kardinalov in škofov papežu Klementu VII. o ločitvah in porokah kralja Henrika VIII., s katerim pa spora niso razrešili, kar je pozneje pripeljalo do verskega razkola in ustanovitve Anglikanske cerkve. Zagotovo bosta obiskovalce pritegnila tudi zapisnik iz sojenja Galileu Galileju iz leta 1633, ki ga je podpisal tudi astronom sam, in na brezovem lubju napisano pismo indijanskih staroselcev papežu Leonu XIII. iz leta 1887.

Največ presenečenja v medijih pa je sprožila napoved, da bodo razstavljeni tudi dokumenti, povezani z delovanjem papeža Pija XII. med drugo svetovno vojno. Morda bodo zapisi iz skrivnih vatikanskih arhivov osvetlili nove zgodovinske vidike medvojne vloge papeža, ki ga kritiki obtožujejo, ker se ni uprl nacističnemu preganjanju Judov, zagovorniki pa vse takšne obtožbe zanikajo.

Osebne skrivnosti papežev
Dr. Umberto Broccoli
, ki je pristojen za kulturno dediščino Rima, je na tiskovni konferenci poudaril pomembnost razstave: "Razkrite bodo osebne skrivnosti papežev. Iz njih bodo odstranili tančico skrivnostnosti, za katero so lahko dolga leta pogledali samo znanstveniki in strokovnjaki, zdaj pa bodo na ogled javnosti. Prav tako se bo prvič zgodilo, da bo Vatikan posodil predmete rimskemu muzeju."

Njegovemu mnenju se pridružuje tudi župan Rima Giovanni Alemanno, ki je organizacijo razstave in pripravljenost posoditi dragocene dokumente označil kot "pogumno potezo" Vatikana. Razstava bo na ogled od februarja do septembra 2012.