Razstavljena so dela devetih japonskih umetnikov. Na sliki delo Takanobuja Kobajašija. Foto: www.celeia.info
Razstavljena so dela devetih japonskih umetnikov. Na sliki delo Takanobuja Kobajašija. Foto: www.celeia.info

Razstava z naslovom V slikanje iz radosti: sodobno japonsko slikarstvo devetdesetih bo na ogled do 15. avgusta. V sodelovanju z Japonsko fundacijo jo je pripravilo Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.
Predstavljeni so slikarji Taro Čiezo, Makoto Aida, Naofumi Marujama, Miran Fukuda, Jošitomo Nara, Nobuhiko Nukata, Takanobu Kobajaši, Takaši Murakami in Jošitaka Ečizenja, ki jim je skupno odraščanje med obdobjem bliskovite tranzicije, za katero so bile značilne hitra gospodarska rast in družbene spremembe.
Med tradicionalnimi in sodobnimi likovnimi obzorji
Dela se po slogu in vsebini med seboj razlikujejo, veže pa jih koncept slike kot subjekta individualnih interpretacij in hkrati medija, ki komunicira z javnostjo. Dotikajo se tradicionalnih in sodobnih likovnih obzorij. Mlada generacija umetnikov prek klasičnega slikarskega medija sprejema izkušnjo preteklega, razmišlja o bliskovitem informacijskem razvoju in o pomenu nove tehnologije v komunikaciji danes.
Slikarske izraze povezujeta figuralno in intimno izražanje, ki osebno izkušnjo v območju ustvarjalne oaze preobrazita v javno. S tem prebijajo umetniki ekskluzivnost umetniškega nagovora, ki je bil značilen za modernizem. Ustvarjajo animacijsko kodo za dejavno komunikacijo z gledalcem kot voajerjem, so zapisali v Zavodu Celeia, centru sodobnih umetnosti.