Čeprav je obtolčen, je Krik še vedno vreden več deset milijonov evrov. Foto: Reuters
Čeprav je obtolčen, je Krik še vedno vreden več deset milijonov evrov. Foto: Reuters
Edvard Munch: Madonna
Čez nekaj mesecev menda ne bo več niti sledi lukenj, ki jih zdaj še lahko vidimo v Munchovi sliki Madonna. Foto: Reuters

Sliki, ki sta se 31. avgusta po dveh letih vrnili v 'naročje' Munchovega muzeja v Oslu, si lahko namreč do nedelje 1. oktobra ogledate na posebni razstavi. Vodstvo Munchovega muzeja se je odločilo, da javnosti pokaže poškodbe, ki sta ju sliki utrpeli zaradi kraje. Ko bodo sliki umaknili iz razstavnih prostorov, ju bodo prevzeli restavratorji, ki bodo skušali zbrisati sledove enega najbolj spektakularnih ropov umetnin zadnjih let. Restavriranje bo menda trajalo več mesecev.

Ko govorimo o restavriranju, časa ne merimo s sekundami
Več mesecev se zdi zelo dolga doba, če pomislimo, da so kustosi nekaj dni po najdbi slik zatrjevali, da so na slikah nastale le manjše poškodbe. Na Madonni so tako zasledili nekaj prask in manjših lukenj, z odstranitvijo katerih pa restavratorji, vešči svojega dela, menda ne bi smeli imeti večjih težav. Drugačne poškodbe so doletele Krik. Eden izmed kotov platna je nekoliko obtolčen. A očitno tudi saniranja na videz majhnih poškodb ni mogoče opraviti prav hitro. In restavriranje tudi ne bo prav poceni. Vendar muzeju verjetno ne bo težko odšteti denarja za restavriranje slik, katerih skupna vrednost je ocenjena na okoli 90 milijonov evrov.

Razstavo 'ranjenih' slik so v oselskem muzeju dopolnili s predstavitvijo 'življenjepisa' slik, ki ju je Edvard Munch ustvaril v letih 1893 in 1894 in ki veljata za odlični predstavnici zgodnjega ekspresionizma.