Razstavo Aleksandre Zalokar bo spremljala tridnevna delavnica linoreza, vodila jo bosta kustos razstave Božidar Zrinski in umetnica. Foto: MGLC
Razstavo Aleksandre Zalokar bo spremljala tridnevna delavnica linoreza, vodila jo bosta kustos razstave Božidar Zrinski in umetnica. Foto: MGLC
Aleksandra Zalokar
Linolej je material, ki dopušča različno široke in globoke zareze. Kompozicije so grajene s pomočjo linij, njihovih presečišč oziroma točk in ploskev. Foto: MGLC

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bodo drevi odprli njeno razstavo z naslovom Linorezi, na kateri bo predstavljen izbor grafik zadnjih dveh let. Razstavljeni bodo linorezi različnih formatov v eni ali več barvah in povečave izbranih linorezov manjšega formata, odtisnjene na blago, ter matrice.

Matrice dopolnjujejo kontekstualni okvir avtoričinega razumevanja grafike kot procesualno raziskovanje odnosa med matrico in odtisom. Matrica tako ni samo sredstvo za tiskanje, temveč jo lahko gledamo tudi kot relief ali sliko; njena ročna izdelava pride še posebno do izraza ob tipanju, so med drugim zapisali v MGLC-ju.

Dinamični odnosi med linijo, točko in barvo
Linolej je material, ki dopušča različno široke in globoke zareze. Kompozicije so grajene s pomočjo linij, njihovih presečišč oziroma točk in ploskev. Z generiranjem abstraktnih motivov linearnih in geometrijskih struktur umetnica raziskuje dinamične odnose med linijo, točko in barvo, ki nastanejo kot posledica permutacije matrice - tiskanja ene in iste matrice na isti papir s sukanjem in spreminjanjem barve.

Aleksandra Zalokar (1985) se je leta 2009 vpisala na Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer likovna pedagogika. Študij je zaključila leta 2013 z diplomo, posvečeno linorezu, istega leta se je vpisala na drugostopenjski magistrski program poučevanje, likovna pedagogika. Več let je bila demonstratorka grafike pri profesorju Črtomirju Frelihu ter sodelovala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Razstavo, ki bo na ogled do 25. septembra, bo spremljala tridnevna delavnica linoreza, vodila jo bosta kustos razstave Božidar Zrinski in umetnica. Izdelki, nastali na delavnici, bodo predstavljeni na razstavi 24. septembra.

Linorezi Aleksandre Zalokar v MGLC-ju
Linorezi Aleksandre Zalokar v MGLC-ju