Foto:
Foto:
Max Ernst velja za izjemno vplivnega umetnika.
Iz razstave, ki je v Ljubljani na ogled do 9. marca.

Na razstavi Knjige in grafike si je mogoče ogledati različna dela - od zgodnjih litografij prek inovativnih tiskov do poznih avtorjevih soočenj z literaturo. Izmed Ernstovega opusa okoli 2.000 grafik in ilustracij sta Inštitut za odnose s tujino iz Stuttgarta in Goethejev inštitut izbrala 196 grafičnih del v različnih tehnikah in formatih, ki predstavljajo predvsem avtorjeve predloge za 26 oprem knjig nadrealistične in druge sorodne literature.

Na razstavi, ki je uvodni dogodek galerije v novo leto, so prvič v Sloveniji na ogled originalna dela na papirju slovitega evropskega umetnika, ustanovitelja nemškega dadaističnega gibanja in najvidnejše osebnosti evropskega nadrealizma.

Izjemno vplivni umetnik
O velikem umetniku dadaizma, ki ga predstavlja tudi potujoča razstava, trenutno v Ljubljani, je glavni ator newyorškega Muzeja sodobne umetnosti William S. Rubin zapisal, da je "v sijajnem zaporedju svojih slogov in tehnik za dadaizem in nadrealizem to, kar je Picasso za umetnost 20. stoletja kot celoto."

Razstavo bodo do konca leta 2007 predvidoma predstavili v 68 državah po vsem svetu. Ogledali so si jo že lahko v Avstraliji, v več delih Afrike, tudi v državah nekdanje Jugoslavije, saj je v Ljubljano prispela iz Reke (Hrvaška).

Pri nas do 9. marca
Slikarju, kiparju, grafiku in pesniku Maxu Ernstu, bodo letos posvetili tudi veliko razstavo v newyorškem Metropolitanskem muzeju, ki jo bodo odprli 7. aprila. V Ljubljani pa si bo razstavo mogoče ogledati do 9. marca.