Mladen Stropnik je tretji OHO-jev nagrajenec. Prvo leto je najbolj prepričal Sašo Sedlaček, lani sta priznanje prejela Luiza Margan in Miha Presker. Foto: Center in galerija P74
Mladen Stropnik je tretji OHO-jev nagrajenec. Prvo leto je najbolj prepričal Sašo Sedlaček, lani sta priznanje prejela Luiza Margan in Miha Presker. Foto: Center in galerija P74
Delo Luize Margan in Mihe Preskerja
Luiza Margan in Miha Presker sta nagrado dobila za instalacijo Formication. Foto: www.zavod-parasite.s

Priznanje podeljuje zavod P.A.R.A.S.I.T.E., lavreatu pa zagotovi samostojno razstavo v Ljubljani in šesttedensko bivanje ateljejih ISCP v New Yorku, eno njegovih del pa odkupi tudi KD Group. To pomagata omogočiti newyorški ustanovi Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding partnerici nagrade OHO. Nagrajenca je določila žirija v sestavi Janka Vukmir (SCCA, Zagreb), Christian Kravagna (Kunstraum Lakeside, Celovec), Igor Španjol (Moderna galerija, Ljubljana) ter umetnika Miha Presker in Luiza Margan, ki je poleg Stropnikovega pod drobnogled vzela tudi dela para Staš Kleindienst in Sebastjan Leban, tandema Small but Dangers (Mateja Rojc in Simon Hudolin-Salči) in Aleksandre Domanović.

Delovanje med lepimi umetnostmi in videom
Ime Mladen Stropnik v slovenskem umetniškem prostoru ni neznanka. Leta 1977 rojeni akademski slikar je eden tistih umetnikov mlajše generacije, ki se kljub preigravanju z najsodobnejšimi mediji vizualnega izražanja še vedno posvečajo tudi klasični likovnosti. Stropnik tako deluje na treh področjih: v lepih umetnostih, v umetniškem videu (videopersone, večekranske videoinstalacije, grafični videi) ter v prepletu obeh medijev, katerih interakcijo predstavlja v tridimenzionalnem prostoru.

Razstava nominirancev do 5. junija
Na razstavi nominirancev za nagrado skupine OHO, ki bo v Centru in galeriji P74 odprta še do 5. junija, Stropnik predstavlja novo animirano delo. Ob njem so na ogled še serija fotografij dua Small but Dangers, konceptualni in računalniško generirani projekt Domanovićeve ter instalacija in video Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Nagrado skupine OHO so tokrat podelili tretjič. Prvi nagrajenec je bil Sašo Sedlaček, lani pa sta slavila letošnja žiranta Miha Presker in Luiza Margan.