Claude Monet, Pogled na Temzo, 1902. Foto: Wikipedia
Claude Monet, Pogled na Temzo, 1902. Foto: Wikipedia

Sliko Pogled na Temzo iz leta 1902 je nekdanjemu britanskemu premierju podaril literarni agent Emery Reves. Delo je danes v lasti organizacije The National Trust, ki skrbi za Chartwell, nekdanji Churchillov dom v Kentu. Omenjeno platno bo eden od osrednjih eksponatov na razstavi, ki bo med 27. septembrom 2024 in 19. januarjem 2025 na ogled v Galeriji Courtauld v Somerset House v Londonu. Razstava bo združila številne najslavnejše Monetove podobe Londona.

Winston Churchill, oboževalec Clauda Moneta
Reves, ki je vedel, da ima Churchill rad Moneta in mu je sliko podaril kot "zelo majhen znak svoje hvaležnosti za njegovo prijateljstvo," je po pisanju Guardiana še mogoče prebrati v priloženem pismu. Znano je, da je dolgo časa iskal sliko, ki bi bila primerno darilo nekdanjemu premierju za božič in 75. rojstni dan. V pismu, ki ga zdaj hranijo v Churchillovem arhivskem centru v Cambridgeu, je opisal prizadevanja, da bi našel pravo platno.

Delo, ki ga je našel v Parizu, je prikazovalo enak pogled, a je nekoliko pozneje na razstavi francoskih krajin na londonski Kraljevi akademiji umetnosti naletel na njegovo ustreznico. "Slika na akademiji je videti dobro, čeprav je veliko bolj skicozna in ne tako dobro naslikana kot tista, ki sem jo našel v Franciji," je še zapisal Reves. "O tem platnu sem se pogovarjal z Johnom Rothensteinom iz galerije Tate, ki ga je izredno pohvalil, uporabil je celo izraz 'mojstrovina'. Želel sem se prepričati in sem ga vprašal: 'Ali bi ga obesili v galeriji Tate?' Odločno mi je odgovoril, da z veseljem. Opogumljen z mislijo, da jo lahko, če vam ne bo všeč, vedno podarite galeriji Tate, sem se dogovoril, da mi sliko danes zjutraj prinesejo," je še dodal.

Winston Churchill (1874–1965) je bil 10. maja 1940 potrjen kot predsednik britanske vlade. Foto: AP
Winston Churchill (1874–1965) je bil 10. maja 1940 potrjen kot predsednik britanske vlade. Foto: AP

Slika, ki jo je francoski impresionist ustvaril ob zadnjem obisku Londona, je ena od številnih različic prizora, ki ga je naslikal iz hotela Savoy na ulici Strand, kjer se mu je skozi okno odpiral pogled na Temzo. Leta 1840 rojeni Monet je sicer London prvič obiskal, ko mu je bilo okoli 30 let, a se je šele skoraj tri desetletja pozneje lotil uresničitve svoje dolgoletne želje, da bi naslikal učinke megle nad Temzo. Sočasno je slikal več platen, da bi ujel spreminjajoče se učinke svetlobe in barv.

Kopiranje velikih mojstrov, da bi se naučil njihovih tehnik
"Churchillova ljubezen do Moneta izvira iz časa, ko se je v 20. letih minulega stoletja sam učil slikarstva, pred tem ga je poučeval portretist John Singer Sargent. Churchillu je predlagal, naj začne kopiranje del velikih mojstrov, da bi se naučil njihovih tehnik," je po pisanju Guardiana povedala Katherine Carter, kustosinja v Chartwellu.