Foto:
Foto:
Še ena od slik iz cikla, ki ga je van Gogh posvetil Gauginu. Foto: EPA

Od van Goghove smrti leta 1890 je cena njegovih slik vrtoglavo poskočila - in zdaj petični ljubitelji umetnosti presegajo rekorde. Na dražbi v New Yorku je portret gospe Ginoux, naslovljen L'Arlesienne, dosegel ceno 40 milijonov ameriških dolarjev, kar znese več kot sedem in pol milijard slovenskih tolarjev. in to je šele četrti najvišji izkupiček, kar jih je kdaj prineslo kako van Goghovo delo - najglobje je do sedaj v žep segel japonski zbiratelj, ki je leta 1990 za vn Goghov Portret doktorja Gacheta odštel 82,5 milijona dolarjev.

Slika iz leta 1890 je del cikla petih del, ki jih je nizozemski impresionist posvetil prijatelju in slikarskemu kolegu Paulu Gauginu. Portretirana Marie Ginoux je bila lastnica kavarne v Arlesu, kjer sta tako Gaugin kot van Gogh krajši čas živela. Za van Gogha arleško obdobje očitno ni bilo ravno cvetoče, saj si je ravno v tem času v napadu depresije odrezal uho.

Prijateljsko dopisovanje
O tej sliki je umetnik v pismu Gauginu zapisal: "V neznansko zadovoljstvo mi je, ko slišim, da ti je L'Arlesienne, ki je nastala po predlogi tvoje skice, po godu. Kar najzvesteje sem skušal slediti tvoji risbi, obenem pa sem si z izbiro barve dovolil interpretacijsko svobodo." Van Gogh je zapisal še, naj prijatelj sliko sprejme kot povzetek in simbol obdobja, ko sta ustvarjala skupaj, obenem pa kot "sintezo vseh Arležanov".

V van Goghovi senci
Na isti dražbi je šel pod kladivo tudi portret balerine Olge Kohlove, ki ga je naslikal njen mož, Pablo Picasso. Slika iz leta 1932 z naslovom Le Repos (Počitek) je izklicno ceno 20 milijonov dolarjev presegla za dobrih štirinajst milijonov.