Newyorška razstava Savage Beauty se je uvrstila med deset najbolje obiskanih v več kot 140-letni zgodovini
Newyorška razstava Savage Beauty se je uvrstila med deset najbolje obiskanih v več kot 140-letni zgodovini "Meta". Foto: Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku

V Londonu sem odraščal. Tukaj je moje srce, tukaj najdem navdih.

Alexander McQueen
Vojvodinja Catherine je dahnila usodni da poročni obleki znamke McQueen. Foto: EPA

Retrospektiva del tega pokojnega britanskega modnega oblikovalca bo v Muzeju Victorie in Alberta (V & A) v McQueenovem rodnem Londonu na ogled šele naslednje leto, a vstopnice so že na prodaj. Zanimanje za prvo in največjo retrospektivo njegovih del na evropskih tleh je po informacijah na spletni strani muzeja "velikansko".

Newyorška uspešnica
Razstava Savage Beauty (Neukročena lepota) je bila leta 2011 v Metropolitanskem muzeju umetnosti že predstavljena newyorški javnosti in je postala izjemna uspešnica: uvrstila se je med deset najbolj obiskanih vseh časov v "Metu", poleg obiskovalcev, ki so nanjo drli v trumah, je prepričala tudi zahtevne kritike.

V dogodek pod okriljem Kostumskega inštituta je bilo vključenih okrog 100 kosov oblačil in 70 modnih dodatkov: dela od McQueenove podiplomske kolekcije iz leta 1992 (magistriral je na slovitem kolidžu Central Saint Martins) do nedokončane kolekcije za jesen in zimo 2010.

Kustosinja Claire Wilcox bo londonsko razstavo, ki bo na ogled med 14. marcem in 19. julijem 2015, razvila na temelju newyorške, ki jo je pripravil Andrew Bolton, in ji dodala določene prvine. Vse skupaj bo videti tako dramatično in spektakularno kot McQueenove revije, obljubljajo organizatorji.

London, vir navdiha
Ob napovedi razstave, za katero je britanska (modna) javnost lobirala tudi s peticijo, je direktor muzeja V & A Martin Roth povedal, da je "navdušen, da bodo to čudovito razstavo pripeljali v London in se tako poklonili izjemnemu ustvarjalnemu talentu enega najinovativnejših oblikovalcev zadnjega časa". "Lee Alexander McQueen je odraščal v Londonu, tukaj je študiral in prav tukaj ustanovil svojo svetovno uspešno znamko McQueen - z razstavo v V & A njegovo delo prihaja domov," je še dodal.

Alexander McQueen, ki so ga bližnji klicali Lee, si je vzel življenje leta 2010, star 40 let. Kreativno vodenje njegove znamke je po smrti oblikovalca prevzela Sarah Burton, ki je skupaj s svojo ekipo oblikovala tudi poročno obleko Catherine, vojvodinje Cambriške, kar priča o ugledu te modne hiše na Otoku in širše.

V Londonu sem odraščal. Tukaj je moje srce, tukaj najdem navdih.

Alexander McQueen