Pixxelpoint se predstavlja že šestič. Foto: Pixxelpoint
Pixxelpoint se predstavlja že šestič. Foto: Pixxelpoint
Za konec bo med drugim poskrbel tudi kolektiv Son:da. Foto: RTV SLO
Predstavili bodo tudi animacije iz prejšnjih edicij Pixxelpointa. Foto: Pixxelpoint

Za odprtje festivala, ki bo potekal do 16. decembra, so poskrbeli v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer se na posebni razstavi predstavlja osem avtorjev iz različnih koncev Evrope. Festival pa bo letos prvič tudi prestopil mejo, saj bo potekal tudi na različnih lokacijah v italijanski Gorici. Svoje ustvarjanje bodo na ogled postavili Avstrijka Brigitta Boedentauer, Hrvati Damir Očko, Paško Burdželez in Ana Kadoič, Grk George Drivas, Francoz Loris Greaud, Slovenec Miha Knific in Nizozemec Martujn Veldhoen.

Dogajanje festivala poteka letos na temo Nazaj/Backwards, dela, ki se na njem predstavljajo, pa je na podlagi mednarodnega razpisa izbral kurator Igor Španjol; tako se od 120 prispelih predstavlja 35 del.

Kaj še ponuja Pixxelpoint?
V Kuturnem domu Gorica in novogoriški galeriji Mostovna pripravljajo razstavo digitalnih grafik oziroma interaktivnih del, ki so jih izbrali na mednarodnem razpisu, na njej pa se predstavlja 14 umetnikov. V Mestni galeriji bo 10. decembra svoje misli razkril predavatelj Bogdan Soban, ki se bo posvetil temi Generiranje slik z uporabo dekompozicije. Na Univerzi v Gorici bodo 14. decembra pripravili mednarodni simpozij, na katerem bodo sodelovali Slovenca Vuk Čosič in Melita Zajc, Italijana Valentina Tanni in Cristiano Poian ter Rusinja Olga Goriunova.

Ko je konec šele začetek
O letošnji temi festivala je Španjol, sicer kustos za medijsko umetnost v ljubljanski Moderni galeriji, povedal, da izraža zanimanje za utopično gibanje proti toku časa, zaradi česar so tudi na festivalu predstavljena dela v nasprotju z modernistično idejo zaključenosti. "Ideja nazaj je namreč ideja, da konec ni konec, ampak začetek, v koncu umetniki vidijo potencialni začetek," je še povedal Španjol. Med številnimi obfestivalskimi dogodki velja morda še omeniti multimedijski večer, na katerem bodo predstavljene animacije iz prejšnjih edicij Pixxelpointa, ki ga bodo pripravili 15. 12. na Mostovni v Novi Gorici.

Za razvoj digitalne kulture
Festival se bo končal v goriškem kulturnem domu z avdio/video performansom za računalnik in koncert Georga Holzmanna nogo0.2 in eksperimentalno kompozicijo za film kolektiva Son:da. Po besedah vodje festivala Pavle Jarc je festival namenjen razvijanju digitalne kulture in približati informacijsko tehnologijo širši publiki, ob tem pa tudi ozavestiti mlajše generacije o drugačnih možnostih uporabe računalnika.