V novogoriški Mestni galeriji bo svoje delo predstavilo šest slovenskih umetnikov. Foto: Pixxelpoint
V novogoriški Mestni galeriji bo svoje delo predstavilo šest slovenskih umetnikov. Foto: Pixxelpoint
Dogajanje se bo sklenilo z modnim performansom Dresscode: passion. Foto: RTV SLO
Digitalna umetnost se letos širi tudi na drugo stran meje. Foto: RTV SLO

Tokrat bo mednarodni festival digitalne umetnosti Pixxelpoint, ki se bo sklenil 1. decembra, privabljal pod naslovom Dresscode. Festival, ki ga organizira novogoriški kulturni dom, sodelujeta pa še Zavod neinstitucionalne kulture Masovna in goriški oddelek videmske univerze, bo letos potekal na več lokacijah v obeh Goricah.

Šest umetnikov vabi v Mestno galerijo
Osrednje dogajanje festivala bo potekalo v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer se bo predstavilo šest slovenskih avtorjev - Vuk Čosič, Matej Andraž Vogrinčiča, Tadej Pogačar, Marija Mojca Pungerčar, Jane Štravs ter Nemka Regina Moeller. Med povabljenimi umetniki je kurator Igor Španjol opozoril predvsem na slovensko premierno predstavitev Pogačarjevega video projekta Code red: Brasil, Daspu, kjer gre za projekt modne znamke, ki je v Braziliji sprožila burne in kontroverzne odzive.

Porast prijav slovenskih umetnikov
V galeriji Tir na Mostovni so ob tej priložnosti pripravili razstavo 13 del, ki jih je Španjol, sicer kustos za medijsko umetnost v ljubljanski Moderni galerij, izbral na podlagi mednarodnega razpisa izmed okoli 100 prispelimi deli. Razstava vključuje osem statičnih slik, tri glasbena dela in dva videa. Kot je pojasnil Španjol, je letos na razpis prispelo malo interaktivnih instalacij, medtem ko je opazen porast prijav slovenskih umetnikov.

Tokrat v znamenju Dresscode
Festival ponuja letos dela, ki raziskujejo formalne, estetske in družbeno-kulturne vidike digitalnih medijev, ob tem pa kritično razpravljajo o ključnih dogajanjih na presečišču mode in novejše medijske tehnologije. Španjol pojasnjuje, da je letošnja rdeča nit festivala Dresscode sicer manj abstraktna od lanske, še vedno pa dovolj kompleksna. Izbor teme je pojasnil z besedami, da danes imidž ki implicira razliko med človekom in njegovim videzom, ter identiteta niso več določeni s spolno ali razredno pripadnostjo posameznika.

Od razstave do simpozija
Za 29. novembra si je goriški oddelek videmske univerze zamislil celodnevno prireditev Pixxel music Gorici, ki bo poleg projekcij in koncertov ponudil tudi mednarodni simpozij Back to the present, na katerem bodo italijanski in nizozemski predavatelji analizirali tesno povezavo med zvokom in podobami od začetkov filma do danes.

Dogajanje se bo sklenilo 1. decembra na Mostovni, kjer si bo mogoče ogledati modni performans Dresscode: passion, ki ga je pripravila kreatorka Ines Drole Nanda, v njem pa prepleta modo, glasbo, ples, fotografijo, ambient in sodobno tehnologijo.

Namen festivala ostaja po besedah vodje festivala Pavle Jarc nespremenjen, torej se posveča razvijanju digitalne kulture in približevanju informacijske tehnologije širši publiki ter hkrati ozaveščanju mlajše generacije o drugačnih možnostih uporabe računalnika.