Tako so ustvarjali v Izlakah pred leti. Foto: RTV SLO
Tako so ustvarjali v Izlakah pred leti. Foto: RTV SLO
Kolonija bo kot običajno potekala deset dni. Foto: RTV SLO

Hotel Medijske toplice na Izlakah gosti 44. srečanje slikarjev v slikarski koloniji Izlake - Zagorje ob Savi, ki bo trajalo deset dni. Kot so zapisali prireditelji, izlaška kolonija po triinštiridesetih letih še vedno deluje z enako vnemo, nekateri slikarji pa dodajajo, da postaja kolonija že kultna, in da mimo nje slovenski raziskovalci likovnega dogajanja ne morejo brez pozitivne ali negativne opazke.

Pisana druščina
Po navedbah predsednice sveta kolonije Eleonore Kramar in umetniškega vodje, akademskega slikarja Nikolaja Beera, bo v koloniji do 20. julija ustvarjalo deset slikark in slikarjev. Po njunem mnenju je mednarodni izbor slikarjev zanimiv. Sodelovali bodo Irka Kate MacDonagh iz Dublina, Ljubljančani Mihail Hodin, Polde Oblak, Tanja Špenko in Huiqin Wang, Šentjernejčanka Jožica Medle, Sean Kane iz slovaških Košic, Pavle Sedej iz Žirov, Kranjčan Nejc Slapar in Sanja Švrljuga Milič iz hrvaškega Labina. V hotelu Medijske toplice bodo 18. julija priredili še okroglo mizo z Jožetom Hudečkom na temo Slikarstvo in mi, ter 19. julija razstavo na koloniji ustvarjenih likovnih del.

Pobudniki kolonije
Kolonijo je leta 1964 ustanovila občina Zagorje in od takrat dalje deluje neprekinjeno. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri uresničitvi pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov ter takratni zagorski župan Dušan Kolenc. Predsednik sveta kolonije je naslednje leto postal prof. Nande Razboršek, ki ga je predlani nasledila Eleonora Kramar.