V proglasih se avtorji lotevajo družbenoaktualnih tem. Foto: Kibla/Mladina
V proglasih se avtorji lotevajo družbenoaktualnih tem. Foto: Kibla/Mladina
Prizor iz predstave Ojdip v eksilu
Zmagovalka zadnjega festivala Ex ponto je bila predstava Ojdip v Eksilu. Foto: Ex ponto

Razstava družbenoangažiranih oglasov predstavlja le del proglasov, ki jih v tedniku Mladina objavljajo že od leta 1997. Proglasi se v tedniku lotevajo aktualne problematike sodobne družbe, človeka in okolja, namenjeni pa so spodbujanju razmišljanja o razmerah v družbenem okolju.

Kako odpraviti lastne omejitve?
To lahko po mnenju avtorjev in urednikov pripomore k ozaveščanju javnosti in posledično tudi k izboljšanju kakovosti sobivanja in strpnosti. Namen izbranih del - izbor oglasov je sledil sloganu zadnjega festivala Ex ponto Življenje brez meja - je predvsem opozoriti na krhkost človekovega obstoja in na njegovo odvisnost od razmer, ki jih soustvarja v družbi in naravnem okolju. Predvsem pa razstava poudarja, da bi morali ljudje še ogromno storiti, preden bi nam uspelo odpraviti vse svoje omejitve. Oblikovalci in snovalci tovrstnih oglasov so domače oglaševalske agencije, avtorji pa so bili za svoje ideje, prenesene na papir, že večkrat nagrajeni.

Družbenoanagažirani festival Ex ponto
Proglasi so bili prvič očem javnosti namesto na papirju na stenah Slovenskega mladinskega gledališča predstavljeni na gledališkem festivalu Ex ponto. Festival ima dolgo tradicijo, saj se je prvič odvil že leta 1993. Takrat je festival oblikoval programsko izhodišče, in sicer dolgoročen projekt z močnim humanitarnim in družbenoangažiranim nabojem. V vseh letih svojega obstoja se je festival, posvečen sodobni gledališki umetnosti, razvil v mednarodni festival, ki ohranja kontinuiteto družbeno in etično dejavnega dogodka, ki pripomore k ozaveščanju javnosti, spodbuja sprejemanje raznolikosti in drugačnih kulturnih korenin.