Ojdipu v predstavi ponovno sodijo. Foto: Ex ponto
Ojdipu v predstavi ponovno sodijo. Foto: Ex ponto
Gledalci so bili navdušeni tudi nad Sanjami izgnanstva. Foto: Elena Lupina

Simfonijo odrskih luči je ustvarila režiserka Sahike Tekand, ki se je lotila sodobne interpretacije Sofoklejevega dela Ojdip v Kolonu. Drugo mesto na festivalu je osvojila predstava Sanje izgnanstva režiserja Kama Ginkasa, tretje mesto pa so gledalci prisodili Zgodovini klovna Ronalda Mc Donalda v režiji Rodriga Garcie. Ex ponto je potekal od 22. septembra do 2. oktobra, ogledalo pa si ga je 3.500 gledalcev, največ v dvanajstih letih.

Tujci so bili bolj prepričljivi
V pisani paleti mednarodnih in domačih del so bili tako gledalci najbolj navdušeni nad gostujočimi gledališčniki. Zmagovalno predstavo je ustvaril studio Oyunculari iz Carigrada, Sanje izgnanstva so zrasle v Moskvi, zgodovino klovna Ronalda Mc Donalda pa so ustvarili v madridskem gledališču La Carniceria.

Ex ponto še ni popolnoma končan
V okviru Ex ponta so med drugim premierno uprizorili predstavi Gledališka ura in Fužinski bluz, zavrteli so ciklus kratkih filmov in odprli interaktivni izobraževalni projekt za otroke v Živalskem vrtu. Prostore Slovenskega mladinskega gledališča še vedno barvajo družbeno angažirani Mladinini proglasi, medtem ko je v galeriji MIK Ljubljana na ogled razstava Oko, ki jo je ustvaril novosadski akademik Zoran Gashi.