Kako se bo izteklo srečanje žene, moža in njenega ljubimca? Foto: Tone Stojko
Kako se bo izteklo srečanje žene, moža in njenega ljubimca? Foto: Tone Stojko
Karin Komljanec in igralci v Gledališki uri predstavljajo nastanek predstave.
Grega Zorc in Jaka Lah
Gledališka ura gledalce seznanja tudi z gledališkimi poklici.

Mnogodejanka v enem dejanju, kot so predstavo označili v MGL-u, traja 45 minut, občinstvu pa predstavi, kako nastaja gledališka predstava. Gledalci so najprej videli srečanje žene in njenega ljubimca z njenim možem na prvem branju, nato pa so ga spremljali vse do generalke, in to v različnih žanrih. V Gledališki uri, kot jo je napisal Jasen Bok, so se učili Jožef Ropoša, Matej Puc, Karin Komljanec, Jaka Lah in Grega Zorc.

Drama v jeziku Linhartove komedije
Pri oblikovanju predstave je imel niti v rokah režiser Miha Golob, pomembno vlogo pri končnem rezultatu pa je imela tudi prevajalka in dramaturginja Alja Predan. Ta je zgodbo iz drame, napisane v govoru, kot se uporablja v notranjosti Dalmacije, prevedla v gorenjsko narečje, jezik klasične Linhartove komedije, kot je dejala na predstavitvi predstave, uvrščene v okvir festivala Ex ponto.

Partner B-51
Koprodukcijo predstave je prevzelo ljubljansko kulturno društvo B-51, ki je letos sodelovalo tudi pri nastajanju predstave Fužinski bluz v SNG-ju Drama Ljubljana in s Črnogorskim narodnim gledališčem ter pri oblikovanju interaktivnega izobraževalnega programa za otroke Življenje brez meja Bernarde Kristan in Gregorja Kosca v ljubljanskem Zoološkem vrtu.

Scenograf? Scenarist?
Povod za nastanek predstave je Predanova našla tudi v dejstvu, da marsikdo še vedno ne pozna razlike med delom scenografa in scenarista, dramatika ali dramaturga. Rezultat je "lahkotna, duhovita predstava" o nastajanju predstave, žanrih in gledaliških poklicih. Element komičnosti je še posebej izrazit, ker isti prizor igralci zaigrajo v različnih žanrih. Vodilo pri ustvarjanju vseh sodelujočih, od scenografov do igralcev, je bil minimalizem, ki preveva vso predstavo.

Izkušnje iz prve roke
Avtor drame Gledališka ura ima izkušnje z več gledališkimi poklici, saj je bil najprej dramaturg v HNK-ju v Splitu, zdaj piše gledališke kritike za enega od hrvaških časopisov, kot selektor je že presojal predstave, ki so se potegovale za sodelovanje na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki, letos pa je zaznamoval festivale Mess v Sarajevu, Ex ponto v Ljubljani in Gombrowiczev festival v Lublinu na Poljskem.