Skoraj polovica slik na razstavi je prvič predstavljena javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Skoraj polovica slik na razstavi je prvič predstavljena javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Retospektiva Maksima Gasparija

Kot poroča novinarka TV Slovenija Živa Rogelj, je na razstavi prek 200 slik in risb ter prek 500 razglednic, ilustracij in tiskov.

"Gasparijeva umetnost nam je vsem zlezla pod kožo, vsi Slovenci jo nekako vsaj malo poznamo, če ne drugače, smo kakšno njegovo razglednico dobili," je dejala kustosinja razstave Ana Marija Kunstelj.

V začetku dvajsetega stoletja so bile namreč razglednice zelo priljubljene, k njihovemu ustvarjanju pa je Gasparija spodbudil njegov mecen iz Kamnika Josip Nikolaj Sadnikar.

Niko Sadnikar, sin mecena, ob tem pravi: "In čim lepša je razglednica, raje jo kupijo, zato je začel njegove motive sestavljati v razglednico in je resnično veliko zaslužil."

Slovenska narodna noša je Gasparijev produkt
Gaspari je na svoja dela večkrat zapisal kakšen verz, svoj ali od drugih slovenskih pesnikov, včasih pa je na hrbtno stran slike zapisal kakšno ljudsko pesem. "Slovenska narodna noša je - lahko rečemo - Gasparijev produkt, slovenska narodna noša namreč ne obstaja, ampak če danes pogledamo narodno-zabavne ansamble in vse, ki promovirajo Slovenijo, se oblačijo v gorenjsko narodno nošo," dodaja kustosinja.

Na razstavi je več kot dvesto slik, veliko jih je iz zasebnih zbirk, tudi iz zamejstva in Italije. Umetniško vodilo Maksima Gasparija je bilo - iz naroda za narod, končuje Rogljeva.

Retospektiva Maksima Gasparija