Cilj projekta Okus Evrope je z osvetlitvijo nacionalnih razlik in podobnosti, sprememb skozi čas ter podnebne in okoljske problematike spodbuditi medkulturni dialog o hrani, dediščini, okolju, proizvodnji in vsakodnevni potrošnji. Skupna razstava bo spodbujala razpravo o tem, kaj in kako jesti.
Tudi o ogroženosti čebel
Vsak muzej se je poleg omenjene skupne razstave osredotočil še na živilski izdelek, ki je posebnega pomena za državo (poleg Slovenije pri projektu sodelujejo še Švedska, Danska, Portugalska, Estonija, Češka, Madžarska, Velika Britanija in Finska). Tehniški muzej Slovenije je dodatni del razstave z naslovom Naj medi posvetil medu ter njegovi proizvodnji, potrošnji in pomenu, pa tudi ogroženosti in varstvu čebel.
Preostali muzeji na lokalnem delu razstave predstavljajo svoja "nacionalna" živila: Švedska mleko, Madžarska pšenico, Danska svinjino, Estonija krompir, Finska kruh, Škotska ribe, Portugalska oljčno olje, Češka pa seveda pivo.
Medeni jedilnik v restavracijah
Razstavo o medu bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odprli v torek, 1. marca, ob 18. uri, spremljala pa jo bo vrsta dejavnosti za otroke, mladino in odrasle. Mednje sodi tudi zbiranje receptov osnovnošolcev, med katerimi bo komisija profesionalnih kuharjev izbrala najzanimivejše, ki bodo nagrajeni. Razstava bo na ogled do 3. decembra.
Pri slovenskem delu projekta sodelujejo tudi priznane restavracije, ki so pripravile jedilnike z lokalnimi sestavinami in medom. Gorenjsko med petimi restavracijami zastopa blejski hotel Triglav, v katerem so na novinarski konferenci predstavili projekt.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje