Eksperimentalno razstavo EuroVision Lab. so pripravili mladi, ki so iz več muzejskih predmetov izbrali najzanimivejše. Mladi in muzejski strokovnjaki so delali tudi na podlagi praktičnega primera - fička. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Eksperimentalno razstavo EuroVision Lab. so pripravili mladi, ki so iz več muzejskih predmetov izbrali najzanimivejše. Mladi in muzejski strokovnjaki so delali tudi na podlagi praktičnega primera - fička. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
false
Muzejski strokovnjaki so nadgrajevali svoje znanje in razmišljali o večplastnosti predmetov iz lastnih zbirk in mladim predstavljali zgodbe o svojih predmetih, mladi so se urili v muzejskih veščinah in izbrali svojih pet predmetov, s katerimi so pripravili tudi razstavo ter se ob tem preizkusili v različnih vlogah. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Za sodelovanje so se odločili v okviru projekta EMEE - Eurovizija: muzeji razstavljajo Evropo, ki je namenjen raziskovanju inovativnega interdisciplinarnega pristopa nacionalnih in regijskih muzejev k reinterpretiranju svojih muzejskih objektov.
Med spraševanjem o vlogi muzejev v današnji družbi, o njihovi prepoznavnosti, predstavitvah predmetov in vtisu, ki ga ti pustijo, so kot najvidnejšo potrebo prepoznali povezovanje – tako med muzeji in muzejskimi strokovnjaki kot med muzeji, muzejskimi strokovnjaki in javnostjo. Marca letošnjega leta so tako k sodelovanju povabili 15 mladih in 15 muzejskih strokovnjakov in se posvetili izzivom, s katerimi se danes soočajo muzeji, pri tem pa združili tako muzejske zaklade in dediščino, strokovna znanja ter svežino, zanimanje in navdušenje mladih, kot je zapisano na spletni strani projekta.
Mladi so se urili v različnih muzejskih veščinah, muzejski strokovnjaki pa razmišljali o večplastnosti predmetov iz lastnih zbirk. Izkušnje in novi pogledi so se prepletali na praktičnem primeru fička, ki bo dodatek k razstavi.
Zgodbe o muzejskih predmetih
Na skupnih srečanjih so muzejski strokovnjaki poskušali očarati mlade z zgodbo o svojem predmetu, mladi pa so med vsemi izbirali njim najbolj povednih pet predmetov in v nadaljevanju iz izbranih predmetov pripravili eksperimentalno razstavo. Preizkušali so se v različnih vlogah, od scenografov, kustosov, do urednikov, v želji preseliti obiskovalca v časovno kapsulo z izbranimi predmeti, ki bodo do odprtja razstave ostali skrivnost.
Na spremljevalni razstavi bodo na ogled vsi predmeti, med katerimi so mladi izbirali, z njimi pa se bodo obiskovalci lahko tudi poigrali in izbrali svoje predmete, v katerih vidijo Evropo. Predstavljeni bodo tudi partnerji projekta EMEE, prav tako pa še mladi scenografi, ki so pred nekaj meseci sodelovali v EMEE-natečaju mladih scenografov. Vse do konca razstave 10. oktobra se bodo zvrstili še številni drugi dogodki, kot so muzejska trimsteza, muzejske čajanke, likovne ustvarjalnice in drugo.