Warhol je na svojih slavnih popikonah ovekovečil tudi politične osebnosti, kot sta Lenin in Mao Cetung. Foto: EPA
Warhol je na svojih slavnih popikonah ovekovečil tudi politične osebnosti, kot sta Lenin in Mao Cetung. Foto: EPA
Andy Warhol
Razstava Warholov širni svet bo v Parizu na ogled do 13. julija. Foto: EPA
Mao, Monroe, Lenin ... skozi Warholove oči

V Parizu bodo nocoj odprli razstavo, za katero pričakujejo, da bo ena izmed osrednjih postavitev letošnjega leta. Pod naslovom Warholov širni svet bo v Grand Palais na ogled kakih 140 portretov igralcev in drugih zvezdniških obrazov od približno 1.000, ki jih je predstavnik poparta ustvaril od 60. let do svoje smrti leta 1987.
Gre za značilne portrete obrazov, kot so Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy in Maa, ki jih je umetnik s pomočjo fotografij predelal v prave ikone sodobnega sveta. Warhol je nekoč izrazil željo, da bi vse njegove portrete postavili skupaj in naredili veliko skupno podobo z naslovom Portreti družbe. Kurator razstave Alain Cueff je izrazil obžalovanje, da tega ni bilo mogoče narediti. "Čudovito bi bilo uresničiti Warholove sanje, da bi skupaj postavili 1.000 portretov, a žal je bilo to nemogoče," je povedal.

Od pevcev do modnih velikanov
V dvorani Grand Palais so tako razvrščene podobe zvezdniških obrazov, kot sta Marilynka, in Mick Jagger, umetnikov, kot je Man Ray, in modnih velikanov tipa Giorgio Armani.
Poleg tej je Warhol ovekovečil tudi premožne posameznike, ki so odšteli 25.000 dolarjev v upanju, da bi, če si sposodimo besede s kataloga, "zasijali z avro Warholovega genija".

Brez Yvesa Saint Laurenta
Kot eno izmed osrednjih del razstave je bil zamišljen portret Saint Laurenta iz leta 1974, a si je zadnji trenutek premislil nekdanji partner modnega oblikovalca Pierra Bergea in umaknil sliko z razstave. Očitno ga je zmotilo to, da bi portret lani umrlega oblikovalca obesili ob "samo" modna imena, kot sta Armani in Sonia Rykiel. "Da bi portret Yvesa Saint Laurenta prikazali ob osebnostih iz modnega sveta, četudi so nekateri res nadarjeni, je nepredstavljivo," je pojasnil za Le Monde daily.

Prepričan je, da bi s tem pokazali nespoštovanje do oblikovalca, ki je po njegovem mnenju več kot le to. A organizatorji razstave si zaradi tega ne belijo glave, saj so prepričani, da je celotna zbirka sama zadosten razlog, da bo pritegnila obiskovalce. Ti si bodo lahko dela ogledovali prav v prostoru, kjer so pred nedavnim dražili Saint Laurentovo umetniško zbirko.

Razstava v Grand Palais bo na ogled do 13. julija.
M. K.









Mao, Monroe, Lenin ... skozi Warholove oči