Utrinek z dogajanja na lanski Svetlobni gverili. Foto: BoBo
Utrinek z dogajanja na lanski Svetlobni gverili. Foto: BoBo
false
Svetlobna gverila se tudi v deveti festivalski izdaji loteva predstavljanja umetniških stvaritev, ki pri svojem učinkovanju izrabljajo medij svetlobe. Foto: BoBo

Svetloba omogoča, da stvari in predmeti postanejo vidni in razpoložljivi našim čutom, kot taki pa podvrženi racionalni presoji in opazovanju - a kaj se zgodi, ko (naravne) svetlobe ni več? Pri 9. festivalski izdaji Svetlobna gverila bodo sodelovali avtorji, katerih dela preizprašujejo tovrstne danosti. Organizatorje so zanimali projekti, ki raziskujejo vse tisto, kar se izmika običajnemu pogledu, kar zamaje gledalčevo percepcijo.

Na festivalu predstavljeni projekti se bodo poigravali z razmerjem med vidnim in nevidnim, a tudi med realnostjo in fikcijo. Osredotočeni bodo na svet prividov, sanj in iluzornih predstav, podali pa se bodo tudi v svet nezavednega in nedosegljivega, so sporočili organizatorji.

Kdo nam bo svetil v temi?
V Galeriji Vžigalica bo predstavljen projekt Ring Ging Bling, ki ga je ustvarilo več posameznikov oziroma kolektivov. Delo izrablja preprosti učinek komplementarnih barv; neskončno in hitro menjavanje svetlobnih virov v prostoru ustvarja poseben optični učinek, katerega rezultat je iluzija gibanja sicer statičnih objektov in podob. Razstavljena bosta še projekt Konstelacija Robyna Moodyja ter slikarska instalacija Ena velikost za vse Adrijana Praznika.

Moody bo v Križevniški cerkvi predstavil tudi zvočno-svetlobno instalacijo Interferenca valovanja, na cerkvenem vrtu pa bo Mina Fina postavila svoj Senčni vrt. Trg Francoske revolucije bodo razsvetljevale svetlobne instalacije Mateja Stupice, Neže Jurman in Marka Kovačiča, na pročelje Mestnega muzeja Ljubljana pa bodo projicirane Svetlobne slike kolektiva OCUBO. Svetlobne sledi bodo po Križevniški ulici vodile do prostorov tipoRenesansa, kjer bo Marko Drpić predstavil svoje Izkušnje prehoda.

Spremljevalni dogodki bodo vključevali veččutni vodstvi po razstavi v Galeriji Vžigalica in drugo projekcijo kolektiva OCUBO z naslovom Morje svetlobe.

Začetek festivala svetlobna gverila
Začetek festivala svetlobna gverila