Foto:
Foto:
Banksyjeva različica admirala

V Metropolitanskem muzeju so njegovo sliko odkrili in odstranili po enem dnevu, v Muzeju moderne umetnosti, Ameriškem naravoslovnem muzeju in Brooklynskem muzeju pa so visele kar nekaj dni, preden so pristojni opazili, da se je zbirka del povečala brez vednosti kustosov. Največja slika je merila kar 61 x 46 centimetrov, vse pa je Banksy na zid pritrdil z močnim lepilom. Podoben podvig mu je uspel že tudi v domovini, kjer je svoje delo obesil v Tate, in v Franciji, kjer je dopolnil zbirko v Louvru.

Umetnikov ni varno izzivati
"Moja sestra je v smeti vrgla ogromno mojih slik. Ko sem jo nekoč vprašal, zakaj to počne, mi je odvrnila, da tako in tako nikoli ne bodo visele v Louvru," je o vzgibih, ki so ga spodbudili k temu, da je svoja dela obešal v svetovno znane muzeje, povedal Banksy. Tako se je nato lotil podviga, ki je zbudil pozornost javnosti, opozoril pa je tudi na to, da pazniki niso prav pozorni na dogajanje v muzejih. Verjetno so bolj osredotočeni na to, kaj ljudje odnesejo iz muzeja, ne na to, kaj vanj prinesejo, meni umetnik, ki najraje ustvarja grafite.

Slike v dolgočasnih prostorih
Potegavščino so izvedli 13. marca, njegovo zadnje delo pa so iz muzeja odstranili 17. marca. Banksy se je dobro zamaskiral, nosil je dolg plašč ter lažne brke in nos, pri delu pa je imel tudi pomočnike. Ti so v muzejih uprizorili zelo burne prepire gejevskega para, ki so odvrnili pozornost čuvajev in obiskovalcev. K temu, da je trajalo kar nekaj dni, preden so potegavščino odkrili, pa je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da je Banksy nalašč izbiral "bolj dolgočasne prostore muzeja".

Protivojni grafiti ob kolonialnem admiralu
Na največji sliki, ki jo je obesil v Brooklyinskem muzeju, je britanski goljuf upodobil kolonialnega admirala, ki v rokah drži pločevinko s sprejem, v ozadju pa so vidni protivojni grafiti. Obiskovalci Muzeja moderne umetnosti so se lahko čudili, ko so si ogledovali sliko, na kateri je bila v ospredju jušna konzerva, v Ameriškem naravoslovnem muzeju pa je bil kratek čas na ogled njegov hrošč, na katerega so bili pritrjeni izstrelki, s čimer se je Banksy še enkrat opredelil proti vojni. Preveč očitna je bila le ženska s plinsko masko na obrazu, ki jo je obesil v Metropolitanski muzej.