Beatle so vse od izbruha 'beatlomanije' sredi 60. let do leta 1970, ko so šli vsak svojo pot, spremljali žarometi. Foto: EPA
Beatle so vse od izbruha 'beatlomanije' sredi 60. let do leta 1970, ko so šli vsak svojo pot, spremljali žarometi. Foto: EPA
Mike Mitchell je fotografijam enega največjih fenomenov v zgodovini popglasbe vnesel osebni pečat. Foto: EPA
Fotografiral je iz nenavadnih kotov, včasih pa se je osredotočil na manjše podrobnosti. Foto: EPA
Od časov, ko je Mitchell od blizu spremljal dogajanje na odrih, se je veliko spremenilo. Foto: EPA

Mitchell, ki je zdaj v 60. letih življenja, je dobil fotografsko akreditacijo za prvi ameriški koncert liverpoolske četverice v washingtonskem Kolizeju leta 1964, le dva dni po njihovem prelomnem televizijskem nastopu oddaji Eda Sullivana. Pozneje istega leta je fotografiral tudi koncert Beatlov v Baltimoru, do katerega je njihova slava že dosegla velikanske razsežnosti.

"Slišal sem njihovo glasbo in moral sem biti prisoten," je povedal Mitchell na predstavitvi zbirke črno-belih podob, na katerih je čutiti spontanost, ki je na mnogih kasnejših fotografijah Beatlov ni bilo več. Fotografije prodaja preko dražbene hiše Christie's, kjer bodo šla pod dražbeno kladivo 20. julija, najprej pa bodo na ogled v Londonu, da bi vzbudile zanimanje morebitnih kupcev.

Takrat so bili drugačni časi
Za agencijo Reuters je fotograf povedal: "Od takrat se je toliko spremenilo. Takrat ni bilo toliko varnostnikov, predstavniki medijev niso bili stisnjeni za ograjo in lahko sem uresničeval svoje ambicije." Številne izmed fotografij, katerih cene se gibajo med 1.000 in 6.000 dolarji, je posnel iz nenavadnih položajev in se osredotočil na določene podrobnosti.

Fotografija, ki so jo pri hiši Christie's izbrali za predstavitev zbirke, kaže vse štiri Beatle od zadaj, na njej zrejo v žaromete, ki so jih spremljali na vsakem koraku od trenutka, ko je leta 1964 izbruhnila "beatlomanija", do leta 1970, ko je skupina razpadla.

Spomin na 8.000 vreščečih deklet še živ
Mitchell, ki je imel v času, ko so fotografije nastale, komaj 18 let, je povedal, da se je v 70. letih že zavedal, kakšno srečo je imel, da je bil lahko del teh zgodovinskih trenutkov rock'n'rolla. In zdaj, ko se je znašel v primežu gospodarske krize, se je odločil, da bo pobrisal prah s svoje zbirke in fotografije prodal. Poznavalci napovedujejo, da bi mu skupno lahko prinesle okrog 100.000 dolarjev.

"Ne moreš pozabiti tistih 8.000 vreščečih deklet. Bilo je kot nekakšno rojstvo moje generacije," se Mitchell spominja teh koncertov in dodaja, da je poskušal storiti tisto, česar drugi fotografi na koncertih niso počeli: fotografijam vcepiti svoj osebni slog.

"Takšne skrinje zakladov ne najdeš kar tako"
Cathy Elkies iz ameriške podružnic hiše Christie's je povedala, da je v trenutku, ko je po elektronski pošti prejela fotografije, vedela, da vidi "nekaj izjemnega". "Seveda obstaja veliko podob Beatlesov. A te so neverjetne, zelo intimne, z bližnjim dostopom ... Takšne skrinje zakladov ne najdeš kar tako," je dejala z navdušenjem.

Pravi, da bodo morda še živeča Beatla (Paul McCartney in Ringo Starr) in družini pokojnih Johna Lennona in Georga Harrisona prišli pogledat slike, preden jih prodajo. Hkrati pa dodaja, da bodo relativno zmerne cene lahko priložnost za nakup tako resnih zbiralcev kot zasebnikov, ki si želijo v svoji zbirki del zgodovine Beatlesov.

Poklon Beatlom v Dvorani slavnih rock'n'rolla
V Dvorani slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame) v Clevelandu pa so v sklopu prve prenove v 15-letni zgodovini tega muzeja odprli najobsežnejšo razstavo o skupini The Beatles na svetu. Na njej je razstavljenih okoli 70 eksponatov, nekateri izmed njih so tokrat prvič predstavljeni javnosti.

Tako so denimo prvič razstavljeni McCartneyjev rokopis aranžmaja pesmi Birthday, progasta obleka, ki jo je Harrison nosil na ameriški turneji leta 1966, rdeč suknjič, ki ga je Starr nosil za promocijski film Strawberry Fields Forever, in črn volnen suknjič, ki ga je John Lennon nosil v videu Help.

Vzdušje z zgodovinskega koncerta skupine The Beatles v Washingtonu lahko začutite z ogledom priloženega videoposnetka.