Največja tatvina Picassovih slik se je zgodila leta 1976 v Avignonu v Franciji, ko so iz muzeja ukradli 118 umetniških del. Tokrat pa so tatovi poleg oljne slike Steklo in lončeni vrč odnesli tudi Konjsko glavo. Foto:
Največja tatvina Picassovih slik se je zgodila leta 1976 v Avignonu v Franciji, ko so iz muzeja ukradli 118 umetniških del. Tokrat pa so tatovi poleg oljne slike Steklo in lončeni vrč odnesli tudi Konjsko glavo. Foto:
Picasso: Steklo in lončeni vrč
Sliko Steklo in lončeni vrč je Picasso naslikal leta 1944. Njegova slika Deček s pipo iz leta 1905 pa je še vedno najbolje prodana slika na dražbi. Leta 2004 so zanjo iztržili 104,2 milijona dolarjev.

Sliki so neznani storilci odnesli iz kulturnega centra Seedamm v majhnem švicarskem mestu Pfaeffikon blizu Züricha, kjer je postavljena Picassova razstava. Za zdaj še ni znano, kako se je tatvina zgodila, po besedah predstavnika švicarske policije pa se zdi najverjetneje, da so se tatovi skrili v muzeju in počakali, da se je ta zaprl. Takšne domneve potrjuje tudi to, da so ob odhodu, okoli 19. ure, sprožili alarm, kmalu zatem pa so tudi varnostniki opazili, da sliki manjkata.

Najditelju se obeta nagrada
Na omenjeni razstavi je sicer na ogled 20 Picassovih slik in 170 drugih njegovih umetniških predmetov, vendar pa noben razstavni eksponat ni v lasti galerije. Oljni sliki z naslovoma Konjska glava ter Steklo in lončeni vrč je tako za razstavo posodil muzej Sprengel iz Hannovra. Ta je že obljubil nagrado tistemu, ki bi policiji pomagal pri iskanju zlikovcev, vendar pa višine ponujene nagrade niso želeli izdati.

Picassove slike so pogosta tarča tatov
Dela znamenitega španskega slikarja sodijo med najbolj dragocena na svetu in so pogosta tarča tatov. Samo v prejšnjem letu so tatovi poskušali dvakrat. Konec decembra so tako v Sao Paolu iz najuglednejšega muzeja umetnosti v Latinski Ameriki neznani storilci v drznem, le tri minute trajajočem podvigu, ki od njih, tudi zaradi slabega varovanja v muzeju, ni zahteval dosti truda, odnesli portret Suzanne Bloch, vendar so ga prejšnji mesec našli. Neuspešen je bil tudi drugi poskus tatov, ki se je zgodil februarja 2007, ko so vlomili v stanovanje umetnikove vnukinje Diane Widmaier Picasso v Parizu in odnesli portreta Picassove hčerke Maya z lutko in njegove druge žene Jacqueline Roque ter risbo, naslovljeno Marie-Therese pri 21 letih. Umetnine, ki so bile ocenjene na 50 milijonov evrov, so našli nepoškodovane nekaj mesecev pozneje.

Slavne slike so skoraj vedno ukradene po naročilu in za zasebno zbirko kakega bogataša, saj se jih na trgu ne da prodati.

K. S.