Maya s punčko je portret Picassove hčerke Marie-Therese Walter, rojene leta 1935, eni izmed njegovih mnogih ljubic. Foto:
Maya s punčko je portret Picassove hčerke Marie-Therese Walter, rojene leta 1935, eni izmed njegovih mnogih ljubic. Foto:
Picasso: Jacqueline Roque
Ukraden portret Picassove druge žene Jacqueline Roque.

Tatovi so odnesli portreta Picassove hčerke Maya z lutko in njegove druge žene Jacqueline Roque ter risbo, naslovljeno Marie-Therese pri 21 letih. Umetnine, ki so bile ocenjene na 50 milijonov evrov, so v dobrem stanju, obtožnico zaradi tatvine pa so vložili proti trem ljudem. Ti bi imeli težave, če bi želeli slike prodati na odprtem trgu, saj so preveč znane.

Tatovi poskušajo vedno znova
Dela znamenitega španskega slikarja sodijo med najbolj dragocena na svetu in so pogosta tarča tatov. Leta 1989 so tatovi vdrli v dom druge Picassove vnukinje Marine Picasso. Ukradli so 12 slik, vrednih 17 milijonov dolarjev, vendar so jih pozneje našli. Največja tatvina Picassovih slik pa se je zgodila leta 1976 v Avignonu v Franciji, ko so iz muzeja ukradli 118 umetniških del. Njegova umetnina Deček s piščalko iz leta 1905 je še vedno najbolje prodana slika na dražbi. Leta 2004 so zanjo so iztržili 104,2 milijona dolarjev.