Anthea Hamilton v svojem delu povezuje skulpturo, performans in video. Foto: EPA
Anthea Hamilton v svojem delu povezuje skulpturo, performans in video. Foto: EPA
Helen Marten pri svojem delu uporablja najdene predmete, iz katerih ustvarja kiparske postavitve.
Helen Marten pri svojem delu uporablja najdene predmete, iz katerih ustvarja kiparske postavitve. Foto: EPA

Letošnji Turnerjevi nagrajenci so Josephine Pryde, Michael Dean, Anthea Hamilton in Helen Marten. Priznanje, ki ga podeljujejo za najboljšo postavitev v zadnjih 12 mesecih, v poštev pa pridejo umetniki, mlajši od 50 let, bodo podelili decembra. Pred tem se bodo imeli nominiranci priložnost predstaviti v londonski galeriji Tate Britain, kjer bodo njihova dela na ogled med 27. septembrom in 9. januarjem. S priznanjem pripada nagrajencu 25.000 funtov, ostali nominiranci pa prejmejo vsak po 5.000 funtov.

Anthea Hamilton se izraža z monumentalnimi instalacijami, v katerih se z nadrealističnimi, pogosto erotično nabitimi podobami na humoren način osredotoča na fetišizem. Umetnica, ki živi in ustvarja v Londonu, je nominirana za samostojno razstavo z naslovom Anthea Hamilton: Lichen! Libido! Chastity! v Kiparskem centru v New Yorku, na kateri je povezala skulpturo, obleke, performans in video. Morda najbolj nekonvencionalna ustvarjalka med četverico je dejavna na področju skulpture, instalacije, performansa in videa, med njena najbolj prepoznavna dela pa sodi instalacija velikanske gole moške zadnjice.

Snovna manifestacija jezika
Michael Dean, ki prihaja iz mesta Newcastle upon Tyne, je nominiran za postavitvi Sic Glyphsin (South London Gallery) in Qualities of Violence (Appel arts centre). Izraža se predvsem v skulpturi, ki jo izdeluje iz zavrženih in spregledanih materialov. Kot so zapisali v Tatu, ga zanima snovna manifestacija jezika, njegove prodorne skulpture in instalacije pa odsevajo vsakodnevno urbano okolje.

Izmikajoče podobe
Helen Marten, ki prihaja Macclesfielda, je nominirana za projekt, s katerim se je predstavljala na 56. bienalu v Benetkah in samostojno razstavo Eucalyptus, Let Us In v New Yorku, pri svojem delu uporablja najdene predmete, iz katerih ustvarja kiparske postavitve. Znana je predvsem po svojem kiparskem delu, izraža tudi prek tableau fotografije. V Tatu so njeno delo opisali kot delikatno in izmikajoče se; pritegne in vznemiri, hkrati pa se izmika interpretaciji in kategorizaciji.

Od nastanka do prezentacije
Fotografinja Josephine Pryde iz Alnwicka svoje delo pogosto vključuje kiparske elemente, v katerih odpira predvsem družbene teme. S svojim delom je sodelovala na razstavi Nova fotografija 2013 v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Nominirana je za samostojno razstavo v CA Wattis v San Franciscu. Raziskuje tako sam ustvarjalni proces podob kot njihovo prezentacijo.

Turnerjeva nagrada je poimenovana po znamenitem angleškem romantiku J. M. W. Turnerju, podeljujejo pa jo od leta 1984. Letos bo o nagrajencu presojali štiričlanska žirija, ki ji predseduje direktor galerije Tate Britain Alex Farquharson.