V Grand Palaisu bodo oktobra na ogled Picassova dela. Foto: EPA
V Grand Palaisu bodo oktobra na ogled Picassova dela. Foto: EPA

Na ogled bodo nekatera slikarjeva najslavnejša dela, med njimi tudi Avignonske gospodične in Guernica. Ob njih bodo razporejena dela njegovih sodobnikov v najrazličnejših medijih in tehnikah - video, slikarstvo, kiparstvo, grafika, film, fotografija, instalacija, piše na spletni strani razstavišča. Razstava bo na ogled od 7. oktobra do 29. februarja.

V Španiji rojeni umetnik je bil eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in je bil skupaj z Georgesom Braqueom začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

Njegovo ustvarjalno delo lahko razdelimo v več obdobij: realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist, rožnato obdobje (1904-1906) pa zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledila sta obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.