Kontinentalni zajtrk se predstavlja na svež način. Foto:
Kontinentalni zajtrk se predstavlja na svež način. Foto:
Za paleto evropske kulture je značilna živobarvnost.
Paleta slovenskih zamisli, s katerimi se Mariborčani predstavljajo v londonski galeriji SevenSeven. Foto: SevenSeven

Osnovno izhodišče razstave, kakor ga je zastavila umetniški vodja projekta Meta Gabršek Prosenc, govori o prostorih "na zemljevidu Evrope, kjer migracija ljudi buta ob zid vse večje ksenofobije. To so prostori, kjer umetnikova senzibilnost odkriva vedno nove vire svoje ustvarjalnosti. Osvetliti, razgaliti, potencirati eksistenčno stisko človeka, osamljenega, dezorientiranega v globaliziranem svetu, v katerem so stare ideologije, religije in vrednote izgubile svoj smisel, pomeni za ustvarjalca razmišljati o sebi, o svojem iskanju izhoda ... Kje sploh še lahko iščemo razpoke v tem globalnem vrtiljaku zahodne civilizacije? Morda prav na realnem in simbolnem zemljevidu umetnikovega duhovnega prostora".

Mnogoterost v enotnosti
Umetnostna galerija Maribor je pri postavljanju razstave izhajala iz dveh vodil: na eni strani so skušali aktivno sodelovati z mednarodnim umetniškim dogajanjem in k sodelovanju povabiti selektorje mreže Continental Breakfast, obenem pa so ta mednarodni kulturni vrvež skušali umestiti v domače okolje.

Zajtrkuje cela Evropa
Continental Breakfast je mednarodna mreža, ki povezuje 15 evropskih institucij s področja gledališča, performansa, literature in vizualne umetnosti. Svoje dogodke posveča tematiki identitete. Iztočnico ponuja fenomen kontinentalnega zajtrka, ki ga strežejo po vsej Evropi in se zdi, da je povsod enak, vendar lokalne in kulturne razlike pogojujejo njegove različne okuse. Umetniški in teoretski dogodki mreže so se in se bodo odvijali v Varšavi, Beogradu, Trstu, Benetkah, Ljubljani, Talinu, Londonu, Zagrebu, Budimpešti in še kje.

Osrednji razstavi ob boku
Tudi vzporedno dogajanje - torej spremljevalne razstave - bo živahno. Od 4. pa do 18. decembra bosta Tanja Vujinović in Zvonka Simčič z multimedijsko instalacijo Soma Chai s pomočjo vonja, okusa, dotika in senzualne izkušnje prostore raziskovali "nesluteno", kot sta zapisali v spremnem besedilu. Sočasno v Umetnostni galeriji gostujejo tudi mladi umetniki iz londonskega East Enda, ki bodo predstavili multikulturnost britanske prestolnice.

V Londonu vlada zrcalna situacija. V galeriji SevenSeven svoje stvaritve predstavlja mlada generacija mariborskih vizualnih ustvarjalcev.