Razstava bo v amsterdamskem Van Goghovem muzeju na ogled od 11. oktobra 2024 do 26. januarja 2025.

Claude Monet, Makovo polje, 1881, olje na platnu, 89 × 60 cm. Slika, ki jo hrani Museum Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, bo na ogled na amsterdamski razstavi. Foto: Wikimedia
Claude Monet, Makovo polje, 1881, olje na platnu, 89 × 60 cm. Slika, ki jo hrani Museum Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, bo na ogled na amsterdamski razstavi. Foto: Wikimedia

Najboljše slike Clauda Moneta, Edgarja Degasa, Camilla Pissarra, Berthe Morisot, Alfreda Sisleyja in Paula Cezanna iz nizozemskih javnih in zasebnih zbirk bodo na razstavi na ogled skupaj z impresionističnimi pasteli, kipi, risbami in grafikami, prav tako iz nizozemskih zbirk, so napovedali v muzeju. Kot so še dodali, bo razstava tudi prikazala, kako so vizionarsko razmišljanje in dogovori številnih posameznikov, med njimi tudi Thea van Gogha, pripeljali na Nizozemsko vrsto izjemnih impresionističnih umetnin.

... in rodil se je impresionizem
15. aprila 1874 so v francoski prestolnici odprli prvo razstavo impresionistov, ki so jo neodvisnosti željni umetniki pripravili sami izven uradnih okvirjev. Impresionizem je dobil ime po Monetovi sliki Impression, soleil levant (slov. Impresija, vzhajajoče sonce), ki jo je ustvaril med letoma 1872 in 1873.

Sorodna novica 150 let od prve impresionistične razstave, ki je za vedno spremenila tok zgodovine umetnosti

To platno je sicer spodbudilo umetnostnega kritika Louisa Leroya, da je posmehljivo pisal o "razstavi impresionistov". A razstava je nedvomno pomemben umetnostnozgodovinski mejnik in šteje za rojstvo impresionizma.

Tudi priprava terena za moderno umetnost
V obdobju po francosko-nemški vojni leta 1870 in nato državljanski vojni so umetniki začeli ponovno razmišljati o svoji umetnosti in raziskovati nove smeri. Impresionisti so v zahodno slikarstvo vnesli vrsto novosti, ki so pripravile pot moderni umetnosti.

Slikali so prizore iz sodobnega življenja in krajine ter so pogosto skupaj odhajali na podeželje in slikali na prostem. S sproščenimi potezami čopiča in svetlimi barvami so na platna ujeli svoje dojemanje svetlobe v trenutku. V današnjem času je sicer širše znanih le sedem od umetnikov, ki so se predstavili na prelomni pariški razstavi - Monet, Renoir, Degas, Morisot, Pissarro, Sisley in Cezanne.

Množica razstav v zibelki impresionizma
V Franciji več kot 30 muzejev sodeluje v zaznamovanju letošnjega jubileja impresionizma s številnimi razstavami, eden od vrhuncev je bila razstava Pariz 1874 – Izum impresionizma v pariškem Muzeju d'Orsay.