Razstava Jasno in večglasno bo na ogled do 29. avgusta. Foto: Tomaž Grdin
Razstava Jasno in večglasno bo na ogled do 29. avgusta. Foto: Tomaž Grdin

Tako je o postavitvi Ane Pečaver zapisala kuratorka Petra Kapš, ki nadaljuje, da se umetnica pri poglabljanju z vodo zazira zunaj sebe. Podrobno sledi toku rek, beleži njihovo barvo, obliko, gibanje, osredotoča se na snovnost ter jo s kamero pozorno proučuje. Tako, na primer, sestavo, vzorčenje in spremenljivost rečne gladine.

S kostanjeviško razstavo oziroma videopostavitvijo snuje s soočenjem dveh osnovnih prizorov stvarnosti, pogleda na hipno, vodnato in spreminjajočo se resničnost ter pogleda na trajnost kamnitih rečnih poti. Vizualni jezik ostaja pri tem brez določujočih sugestij in prizadevanj, njena vodnata okolja pa ostajajo abstraktna in krajevno nedoločljiva, piše kuratorka. Tudi ikonografska akterja njenega osrednjega video diptiha, vodni drsalec in močerad, sta popolnoma običajna prebivalca obvodnih ozemelj, ob njiju pa so še vetrovi, sence, odbleski, valovi, nagubanost vodne gladine, pomladne drevesne krošnje in med drugim še osulo cvetenje zelenega rastja ter kristalno jasna, počasi tekoča voda, ki zrcali, odseva, prepušča, lomi ter ukrivlja svetlobo in temo. Pečarjevo zanima predvsem voda v svoji razsežnosti svetlobnega medija, ki se zdi kot čarovno ogledalo, še ugotavlja Kapševa.

Ana Pečar je video- in intermedijska umetnica, ki deluje kot organizatorica javnih prireditev, s katerimi se dotika umetniške in družbene stvarnosti. Izobraževala se je v ZDA in na Pedagoški fakulteti v Mariboru, svoje znanje je izpopolnjevala na številnih delavnicah in rezidencah v ZDA, Avstriji in Italiji. Sodeluje v več mednarodnih ustvarjalnih skupinah in s številnimi ustanovami. Postavitev z naslovom Jasno in večglasno bo v Kostanjevici na Krki bo odprta do 29. avgusta.