Razstavo kavnih aparatov odpirajo ob praznovanju 150-letnice združitve Italije. Foto: MMC RTV SLO
Razstavo kavnih aparatov odpirajo ob praznovanju 150-letnice združitve Italije. Foto: MMC RTV SLO
Kava, kavomat,
Prve kavne aparate z ročko, ki je ustvarila tudi značilno kavno peno - po tej so espresso imenovali caffè crema, je ustvaril Giovanni Achille Gaggia. Ti aparati, ki so v 50. letih 20. stoletja, sprožili tudi odpiranje novih lokalov in pitja kave, so se imenovali "Gaggia". Foto: MMC RTV SLO
Kava, kavomat,
Razgibanost kavnega sektorja v mestnem gospodarstvu Trsta dokazujejo tudi številne pražarne, ki so na poti uspeha italijanskega espressa v zadnjih petdesetih letih ime mesta popeljale na vse konce sveta. Foto: MMC RTV SLO
O napitku, brez katerega marsikdo ne more začeti dneva

Na razstavi, ki jo bodo odprli danes, ob praznovanju italijanskega državnega praznika, bodo razstavljeni modeli kavnih aparatov iz zbirke Enrica Maltonija, prikazan pa bo tudi razvoj uporabe in zgodovina bogate trgovine s kavo v Trstu, ki ga nekateri imenujejo kar mesto kave. Razstava tako združuje umetnost, zgodovino, trgovino, gastronomijo, oblikovanje in gospodarstvo Italije.

Espresso Made in Italy
Razstavljenih je 26 kavnih aparatov iz zbirke Enrica Maltonija. Italijanske kavne aparate zbira že dvajset let, pri čemer ga žene ljubezen do zgodovine espressa in oblike kavnih avtomatov za espresso. Ustvarjali so jih tudi priznani italijanski industrijski oblikovalci, na primer Gio Ponti, Bruno Munari, Enzo Mari, brata Castiglioni in Marco Zanuso. Velik del razstavljenih aparatov je še iz 50. let prejšnjega stoletja in nekateri od njih so še delujoči.

Maltoni predstavlja zgodovino kave po časovnih obdobjih. Najstarejši kavni aparati, ki so jih uporabljali že od 90. let 19. stoletja, so delovali na paro, iz njih pa je prikapljala čista črna kava. Razstavljeni so tudi prvi modeli Luigija Bezzera, ki so tradicionalni način priprave turške kave preobrnili v nove razsežnosti. V 50. letih 20. stoletja so aparati dobili vzvodni sistem in navdušili s kavno peno, še danes značilno za espresso. Takrat so espresso s peno imenovali caffè crema, prvi aparat zanj pa je izdelal Giovanni Achille Gaggia, lastnik bara v Milanu. Do nove prelomnice v razvoju kavnih aparatov je prišlo že kmalu po tem; leta 1959 so aparati z neprekinjenim dovajanjem vode postali učinkovitejši in uporabnejši, kava iz teh aparatov pa je dobila močnejšo aromo.

Delovanje razstavljenih aparatov dopolnjujejo reklamni panoji iz različnih obdobij in kratki dokumentarni film o zgodovini teh aparatov. Filmsko navdihnjenost z aromo opojne črne pijače obiskovalci lahko doživijo tudi z ogledom prizorov iz slavnih italijanskih in svetovnih filmov - Casablanca, Berač, Bilo je nekoč v Ameriki, Rim, Moji prijatelji in drugi - v katerih se pojavlja espresso. Že tretjič je ponatisnjena monografija Espresso Made in Italy 1901 - 1962 o aparatih za espresso.

Svetovna prestolnica espressa
Ozadje italijanskega espressa razpira predstavitev Trsta - mesta kave. Prve tržaške prodajalne s kavo so oskrbovali trgovci iz pristanišč Otomanskega cesarstva že konec 18. stoletja, trgovina s prodajo kave večinoma brazilskega izvora je nato strmo naraščala, v 19. stoletju pa je Trst s kavo oskrboval pol Evrope. Desetine podjetij se je ukvarjalo s prodajo, zastopništvom, skladiščenjem in čiščenjem ter s prevozom in praženjem kave, zaradi katere so se odpirali vedno novi lokali. Danes je Trst eno pomembnejših središč podjetniške dejavnosti z okoli petdeset podjetij, vezanih na kavo. Od leta 1891 delujoče Tržaško združenja za kavo razvoj kavne industrije prikazuje z izbranimi predmeti, kot so kavne ročke in pražilci kave.

O napitku, brez katerega marsikdo ne more začeti dneva