Stavba Kulturnega centra na Ravnah je bila poškodovana v poplavah avgusta lani, vse od tedaj je delovanje Galerije Ravne močno okrnjeno. Januarja letos se je galerija iz prostorov kulturnega centra tudi povsem izselila, maja letos pa pridobila nove razstavne prostore na Partizanski cesti. Prav tako januarja je Občina Ravne na Koroškem glede na zbrana strokovna mnenja ocenila, da je kulturni center treba porušiti v celoti in zgraditi novega.

Razstava Štefana Marflaka, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 15. septembra. Na odprtju bosta z avtorsko glasbo nastopila Andrej Ofak in Borut Mori.

Štefan Marflak, Lesovi 1, olje na platnu, 2023. Foto: Galerija Ravne
Štefan Marflak, Lesovi 1, olje na platnu, 2023. Foto: Galerija Ravne

Osem platen, ki sestavljajo zaključeno serijo
Razstava nosi naslov Lesovi, ta pa se nanaša na knjigo Franca Sušnika In kaj so ljudje ko lesovi iz leta 1968. Na ogled je cikel osmih slik, ki jih je Marflak ustvaril lani. Odsotnost predstavljivega je nadomestil s pesmimi, napisanimi na slike, iz katerih izžareva neizmerna življenjska energija. Na slikah je mogoče prepoznati silhuete figur, dreves in nekatere simbole, katerih pomeni se nam razkrijejo na lesenih okvirjih. Slike so naslikane v tradicionalni tehniki olja na platno, kar tudi govori o predanosti slikarstvu, ki se mu umetnik posveča z vsem duhom in telesom, piše v napovedi.

Eden najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem
Leta 1952 v Črni na Koroškem rojeni Štefan Marflak je eden najpomembnejših koroških likovnih ustvarjalcev. Leta 1981 je diplomiral na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gustavu Gnamušu. Pred tem je leta 1978 doštudiral scenografijo pri profesorici Meti Hočevar in kostumografijo pri profesorici Alenki Bartl.

Prvo samostojno razstavo je imel leta 1970, od takrat se jih je zvrstilo več kot 30. Leta 2022 je bila ob njegovi 70-letnici v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu na ogled jubilejna pregledna razstava slik Ta pot, ta slika / That path, that painting. Od leta 1976 dalje sodeluje na skupinskih razstavah. Vseskozi se je udeleževal različnih slikarskih srečanj in bil tudi nagrajen.

Marflakov slikarski opus je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi. Med službovanjem v Ljubljani in Celju je že pred leti s svojo značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje – tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor, piše v njegovi biografiji na portalu Obrazi slovenskih pokrajin.

Poudarek na delu mlajših ustvarjalcev
Galerija Ravne deluje od leta 2012 kot del Koroške galerije likovnih umetnosti. Njen razstavni program se osredinja na predstavitve aktualne umetniške produkcije umetnikov iz Koroške in celotne Slovenije. Izbor razstav sledi ideji o raznolikem programu, s poudarkom na mlajših avtorjih. Galerija na ta način ponuja vpogled v najbolj aktualno dogajanje na področju umetnosti tako v regiji kot tudi onkraj.