TV Ljubljana je marca 1960 na Tednu smuških poletov prvič prenašala smučarske skoke za Evrovizijo. Foto: Miloš Švabić
TV Ljubljana je marca 1960 na Tednu smuških poletov prvič prenašala smučarske skoke za Evrovizijo. Foto: Miloš Švabić

Razstava Pod Poncami bo na ogled v Galeriji S na Ljubljanskem gradu do 13. aprila. Avtorja Jožica Šparovec in Ivo Vraničar sta iz fotografskih zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije izbrala 67 fotografij iz obdobja med letoma 1934 in 1991. Poleg teh bo na ogled tudi filmsko gradivo Jožeta Pogačnika in Veličana Beštra iz Arhiva Republike Slovenije iz let 1922, 1935 in 1972 ter karikature na temo planiških skokov umetnika Bineta Roglja, tudi nekdanjega uspešnega skakalca.
Izbrane fotografije ponujajo med drugim poglede na skakalnice, prizore s tekem, med njimi s prvih treh svetovnih prvenstev v smučarskih poletih v Planici iz let 1972, 1979 in 1985, podobe smučarskih skakalcev in trenerjev, sodnikov, funkcionarjev iz sveta smučarskih skokov, politikov, planiških delavcev in obiskovalcev ter ne nazadnje skrbnikov skakalnic in konstruktorjev, med njimi Janeza Kerštajna in inženirjev Stanka Bloudka ter bratov Janeza in Vlada Gorišek.
Avtorji fotografij so slovenski fotoreporterji Svetozar Busić, Edi Šelhaus, Nace Bizilj, Miloš Švabić, Marjan Ciglič, Vlastja Simončič, Marjan Pfeifer, Bogo Primožič, Leon Jere, Dragan Arrigler, Rudi Paškulin, Milan Pogačar, Miha Dariš, Lado Čuk, Joco Čermak in drugi.