V tržaškem gledališču zaradi slabega finančnega položaja ne bodo mogli začeti redne sezone. Foto: SSG Trst
V tržaškem gledališču zaradi slabega finančnega položaja ne bodo mogli začeti redne sezone. Foto: SSG Trst
Art Export
Zadnjo sezono je tržaško gledališče sklenilo s premiero predstave Art Export Žanine Mirčevske; režijo je podpisal Eduard Miller. Foto: SSG Trst

To je ugotovil upravni svet SSG-ja, ki je sporočil, da reševanje položaja tržaškega gledališča ni nič novega, saj svet že več mesecev poskuša rešiti položaj gledališke hiše na politični ravni. SSG je eno izmed italijanskih javnih stalnih gledališč, ki se tudi drugod po Italiji srečujejo s hudimi finančnimi težavami, ki izhajajo iz dejstva, da javne ustanove ne plačujejo prispevkov zanje, ki jih sicer določa zakonodaja. Tako je italijansko ministrstvo za kulturo z uradnim dopisom že 3. julija povabilo krajevne uprave dežele Furlanije - Julijske krajine, pokrajine Trst in občine Trst, naj se srečajo in poskušajo rešiti težavo gledališča. Vendar pa upravni svet gledališke hiše do zdaj ni prejel odgovora od nobene izmed teh institucij.



Umetniška linija Primoža Beblerja
Zaradi ogrožene sezone pa ljubitelji gledališke umetnosti tudi ne bodo mogli spoznati nove umetniške usmeritve Primoža Beblerja, ki je junija na mestu umetniškega vodje nasledil Marka Sosiča. Bebler je prej vodil SNG Nova Gorica, kjer ga je s položaja zaradi več nestrinjanj odstranil tedaj novi direktor novogoriškega gledališča Mojmir Konič (kasneje je Konič odstopil in kot v. d. direktorja SNG Nova Gorica vodi Jožko Čuk). Vendar pa so Beblerjevo delo v Novi Gorici zaznamovali ambiciozen repertoar, pomlajen igralski ansambel in številna gostovanja v tujini, pa tudi več nagrad.