Insekti, ki lahko napadejo slike in jih razžrejo, predstavljajo resno grožnjo razstavljenim ameriškim in evropskim minimalističnim mojstrovinam. Te so zdaj v teheranskem muzeju sodobne umetnosti na ogled prvič, odkar je islamska revolucija leta 1979 odgnala iransko monarhijo, ki jo je podpiral Zahod, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V Teheranu so prvič po desetletjih razstavili več izredno cenjenih del zahodne sodobne umetnosti. Foto: AP
V Teheranu so prvič po desetletjih razstavili več izredno cenjenih del zahodne sodobne umetnosti. Foto: AP

V začetku tega tedna je zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje hrošče, kako se zvijajo pod steklom fotografije iz leta 1978, ki sta jo ustvarila vplivna nemška fotografa Bernd in Hilla Becher. To je na družbenih omrežjih sprožilo šok in gnus.

Muzej se je v sredo opravičil javnosti in vztrajal, da je "pravilno vzdrževanje" teh cenjenih del "največja skrb za vse nas". Takoj ko je okužba postala očitna, so povedali, da so strokovnjaki prihiteli v muzej in skrbno očistili razstavljena umetniška dela.

Žuželke niso poškodovale Becherjeve fotografije ali katerega koli drugega dela, so sporočili iz muzeja in dodali, da se bo zaprl za dva dni, da bi lahko strokovnjaki za zatiranje škodljivcev rešili težavo.

Sorodna novica Teheranska razstava zahodne umetnosti: "Drzna poteza, ki zahteva veliko poguma"

Ebadreza Eslami Koulaei, vodja muzeja, je za iransko poluradno tiskovno agencijo ISNA povedal, da strokovnjaki pozorno spremljajo dela. "Ko vidite eno žuželko, bi morali predvideti, da jih je morda več." "Ko se dela jemljejo iz škatel, da bi jih prinesli v galerije, obstaja možnost, da se zgodijo takšni incidenti," je dejal.

Številna razstavljena dela so bila desetletja skrita v muzejskem trezorju. Iranski šiitski kleriki, ki so prišli na oblast leta 1979, so zapakirali umetnost, da bi se izognili žaljenju islamskih vrednot in ugodili zahodnim občutkom.

Vlada iranskega šaha, Mohammada Reze Pahlavija, ki ga podpira Zahod, in njegove žene, nekdanje cesarice Farah Pahlavi, je zgradila muzej in pridobila več milijard dolarjev vredno zbirko v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja, ko je nafta cvetela in so zahodna gospodarstva stagnirala.

Umetnost – kubistična, nadrealistična, impresionistična, celo pop art – se je v zadnjih letih postopoma znova pojavila, ko so se kulturne omejitve v Islamski republiki sprostile, še poroča AP.