Zgodba o inteligentnem in sentimentalnem Chicchignolu, uličnem prodajalcu igrač in lampijonov, možu spogledljive Eugenije je na Dnevih komedije v SLG Celje postala žlahtna komedija, prejela pa tudi nagrado za žlahtnega režiserja in žlahtno komedijantko. Foto: Radovan Čok/Gledališče Koper
Zgodba o inteligentnem in sentimentalnem Chicchignolu, uličnem prodajalcu igrač in lampijonov, možu spogledljive Eugenije je na Dnevih komedije v SLG Celje postala žlahtna komedija, prejela pa tudi nagrado za žlahtnega režiserja in žlahtno komedijantko. Foto: Radovan Čok/Gledališče Koper
Tadej Toš, Svobodni zakon
Svobodni zakon v režiji Sama M. Strelca je najbolj nasmejal občinstvo 19. dnevov komedije, glavni igralec Tadej Toš pa je postal tudi žlahtni komedijant. Foto: Narodni dom Maribor
Ti nori tenorji
Festival je sklenila predstava o zakulisju opernega gledališča Kena Ludwiga Ti nori tenorji režiserja Jureta Rudolfa in v izvedbi Narodnega gledališča Kikinda. Foto: Narodni dom Maribor

19. dnevi komedije imajo svoje zmagovalce. Žlahtne naslove dobijo Mojca Fatur, Tadej Toš, Boris Cavazza in predstava Chicchignola Gledališča Koper.
Strokovna žirija festivala Dnevi komedije 2010, ki so jo sestavljali pesnik in dramatik Ervin Fritz, skladatelj Nenad Firšt ter predsednica dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft, so Faturjevi podelili naslov žlahtne komedijantke. Tadej Toš je žlahtni komedijant, žlahtni režiser je postal Boris Cavazza, žlahtna predstava pa komedija Gledališča Koper Chicchignola.
Občinstvo tri tedne trajajočega festivala v izvedbi SLG Celja je najbolj nasmejala komedija Svobodni zakon v izvedbi mariborskega Narodnega doma. Uprizoritev je prejela drugo najvišjo oceno v zgodovini festivala, in sicer 4, 9141. Podelitvi nagrad in slavnostnemu programu bo sledila še zadnja predstava festivala Ti nori tenorji Narodnega gledališča Kikinda.
Chicchignola – žlahtnost v pravi komedijski meri
Chicchignola Ettora Petrolinija, s katero je na Dnevih komedije tekmovalo Gledališče Koper, se po besedah žirije napaja v stari sredozemski tradiciji, klasični in renesančni, obuja radoživo življenjsko občutje in radoživega duha tega izročila ter ga nadaljuje v sodobnem gledališkem izrazu.
Z režijo te predstave je najbolj prepričal žlahtni režiser Boris Cavazza, ki je zgradil predstavo kot vodomet, nepresahljiv vir briljantnih domislic: mizanscenskih, značajskih in retoričnih bravur. "Žlahtnost se kaže v pravi komedijski meri," pojasnjuje žirija. Izbor žlahtne komedijantke Mojce Fatur, ki prav tako nastopa v uprizoritvi Chicchignola, so pojasnili z besedami, da je igralka upodobila lik Eugenie z žensko radoživo, humorno in notranje izostreno močjo.
Tadej Toš prepričal žirijo in občinstvo
Tadej Toš je navdušil kot Rok Ribič v uprizoritvi Svobodni zakon Narodnega doma Maribor, ki je "igralsko prepričal z izvirnim, vehementnim in intelektualnim prebojem dramskega lika v interpretativnih nadgradnjah v kar najbolj eksponiranih igralskih pledoajejih".
Letos tekmovalo osem predstav
Selektorica Tatjana Doma je izmed 19 predstav, s katerimi se je za nastop na festivalu potegovalo 14 gledališč, izbrala osem naslovov. Poleg omenjenih so to Krpan vs. Brdavs v režiji Marka Bratuša (Kulturni zavod KULT), Neron režiserja Matjaža Zupančiča (SNG Drama Ljubljana), Triko v režiji Luka Martina Škofa (SLG Celje), Grdoba, ki jo je režiral Boris Kobal (Mestno gledališče Ljubljansko), Nenavadna prigoda, prav tako v režiji Luka Martina Škofa (SNG Nova Gorica) in Revizor, ki ga je na oder Prešernovega gledališča Kranj na oder postavila Mateja Koležnik.

Več o programu letošnjih Dnevov komedije najdete tukaj.

Še pred začetkom festivala je bil znan dobitnik žlahtnega komedijantskega peresa za najboljše novo komično dramsko besedilo. Uspeh je ponovil že večkratni celjski lavreat Vinko Möderndorfer.