Mizica, pogrni se je ena večjih uspešnic Mini teatra, ki se je predstavila že na več domačih in tujih festivalih in prejela več nagrad. Foto: Mini teater
Mizica, pogrni se je ena večjih uspešnic Mini teatra, ki se je predstavila že na več domačih in tujih festivalih in prejela več nagrad. Foto: Mini teater
Trnuljčica (gledališče Fru-fru)
Festival se bo sklenil s predstavo Trnuljčica gledališča Fru-fru. Foto: Žiga Koritnik

Gre za festival ULU po ULU, ki ga pripravlja Lutkovno gledališče Ljubljana, katerega umetniška vodja Jelena Sitar Cvetko pravi, da se ne zgodi pogosto, da si je mogoče sicer razpršeno lutkovno produkcijo ogledati v strnjenem časovnem obdobju konca tedna.

Program predstav, nagrajenih na bienalu, ki je potekal septembra lani na avstrijskem Koroškem, je na velikem odru LGL-a odprla predstava Mizica, pogrni se bratov Grimm v izvedbi Mini teatra. Sledila je predstava Ostržek v režiji Jerneja Lorencija, s katero je na Šentjakobskem odru nastopilo Lutkovno gledališče Maribor. Gre za predstavo, ki spodbuja premislek o odraščanju in kot taka po besedah umetniške vodje ni primerna za najmlajše ljubitelje lutk.

V petek ob 17.00 bo v Kulturnici Teatro Papelito izvedlo predstavo Letimo! Braneta Solceja. Ta ima obliko računalniško-digialne projekcije.

V soboto si bo mogoče ogledati kar tri predstave. Ob 11. uri bo na sporedu predstava režiserja Petra Kusa z naslovom Kralj prisluškuje, ki jo bo izvedel Zavod Federacija Ljubljana. Besedilo za predstavo, ki si jo bo mogoče ogledati na Šentjakobskem odru, je nastalo po motivih kratke zgodbe Itala Calvina. Ob 17.00 je na vrsti avtorski projekt Martine Maurič Lazar Poštarska pravljica v izvedbi LGL-a, ki si ga bo mogoče ogledati na Velikem odru LGL-a. Ob 20.00 pa bodo v Tunelu LGL izvedli Solcejevo predstavo Kabaretluknja, prejemnico velike nagrade 5. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki je namenjena odraslemu občinstvu.

Na koncu se predstavijo marionete
Festival se bo v nedeljo poslovil s solistično marionetno predstavo Trnuljčica v izvedbi Lutkovnega gledališča Fru-Fru in režiji Irene Rajh Kunaver in Marjana Kunavra. V sklopu festivala pa bodo pripravili tudi čajanko, ki bo po zagotovilih umetniške vodje lutkarjem omogočila priložnost za neformalno srečanje in izmenjavo idej.