Betty Davis (1945–2022). Foto: Getty Images
Betty Davis (1945–2022). Foto: Getty Images
Betty Davis na naslovnici moževega albuma Filles de Kilimanjaro. Foto: Amazon
Betty Davis na naslovnici moževega albuma Filles de Kilimanjaro. Foto: Amazon

Na – sicer prevladujoče moško – funkovsko sceno se je Betty Davis prebila s svojo vpadljivo pojavo, erotičnimi besedili in glasom ter si ustvarila ime s provokativnimi, seksualno obarvanimi pesmimi, kot so bile Your Man My Man, If I'm in Luck I Might Get Picked Up, They Say I'm Different in Shut Off The Lights. Njena pokončna, brezkompromisna drža je utirala pot glasbenikom, kot sta bila Prince in Madonna.

Umrla je naravne smrti na svojem domu v Pensilvaniji, novico o smrti pa je potrdila njena dolgoletna prijateljica Connie Portis, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. "Z veliko žalostjo delim novico o smrti Betty Davis, nadarjene glasbene vplivnice in pionirske rockovske zvezdnice, pevke, tekstopiske in modne ikone," so bile njene besede.

Za kratek čas je bila Betty poročena z 19 let starejšim džezovskim velikanom Milesom Davisom, pred tem pa je bila znana kot manekenka Betty Mabry – pod tem imenom je leta 1964 izdala tudi svoj prvi singel, Get Ready for Betty. V 60. letih se je v New Yorku družila z različnimi glasbeniki, kot so Jimi Hendrix, Sly Stone in Hugh Masekela.

Napisala je tudi skladbo Uptown (to Harlem) za zasedbo Chambers Brothers, ki so jo leta 1968 vključili na ploščo The Time Has Come; pesem je v zadnjem času znova popularna, ker jo je Questlove vključil v svoj – za oskarja nominirani – dokumentarec The Summer of Soul.

Rodila se je Durhamu v Severni Karolini, glasbeno kariero pa je začela sredi 60. let, potem ko je zapustila Pittsburgh, da bi se vpisala na Fashion Institute of Technology v New Yorku.

Milesu Davisu je predstavila rock
Z Davisom se je poročila leta 1968 in postala njegova druga žena. Izbral jo je za naslovnico svojega albuma Filles de Kilimanjaro, bila pa mu je tudi v navdih za pesem Mademoiselle Mabry. Čeprav sta bila poročena samo dobro leto dni, je močno vplivala na spremembo džezistovega zvoka in sloga.

V svoji avtobiografiji jo je legendarni trobentač označil za "mlado in divjo", posvetil pa naj bi ji tudi odmevni album Bitches Brew. Po mnenju Carlosa Santane je bila "prva Madonna".

Večino svoje glasbe, v kateri je spajala rock, džez, soul in funk, je Betty Davis posnela med letoma 1964 in 1975 za različne založbe.

Kratka, a vplivna kariera
Po intenzivnem obdobju ustvarjanja in letu dni, ki ga je preživela na Japonskem z menihi, zavezanimi molčečnosti, je Betty Davis glasbeno industrijo obesila na klin, se preselila v Pittsburgh in tam preživela naslednjih 40 let. "Ko so mi rekli, da je konec, sem to preprosto sprejela," je leta 2018 v enem od redkih intervjujev povedala za The New York Times. "In nihče več ni prišel trkat na moja vrata."

O njej so leta 2017 posneli dokumentarni film Betty: They Say I'm Different, ki so ga predvajali na Amazon Prime Videu. Takrat je po štiridesetih letih prvič izdala novo pesem, A Little Bit Hot Tonight, ki pa jo je zanjo odpela prijateljica Danielle Maggio.

V desetletjih, ko ni bila na odrih, pa je Betty Davis postala kultna osebnost – kot svojo vzornico jo navajajo ustvarjalci, kakršni sta Erykah Badu in Janelle Monae. Zaradi povečanega zanimanja za njeno delo smo v zadnjih letih dobili nove izdaje njenih albumov in sploh prvo izdajo nikoli izdanega četrtega albuma iz leta 1976. Še letos bo založba Light in the Attic znova izdala Bettyjin zadnji in "njej osebno najljubši" album Crashin’ From Passion.